Companii

Electrocontact Botosani, castig mai mic cu 60% dupa sase luni

16.08.2004, 00:00 88

Electrocontact Botosani, companie care produce aparataj electric si produse electrotehnice, a incheiat primul semestru cu un profit net in scadere de peste 60% in termeni reali, in conditiile diminuarii cu 5% in euro a afacerilor desfasurate.
Profitul Electrocontact in primele sase luni a fost de 77.000 de euro (7, 2 miliarde de lei), fata de cei 200.000 de euro din perioada similara din 2003. Al doilea trimestru a contribuit in proportie de doua treimi la obtinerea acestui rezultat. Compania a avut pe primul semestru din 2004 o cifra de afaceri de 1,7 milioane de euro.
Rezultatul din exploatare al societatii s-a injumatatit in primele sase luni in comparatie cu jumatatea similara a anului trecut, pe fondul scaderii veniturilor obtinute pe acest segment de activitate de la 2 milioane de euro la 1,7 milioane de euro. Dintre acestea, mai mult de doua treimi au provenit din productia vanduta.
Fata de finalul anului precedent, raportul de gestiune al societatii evidentiaza o scadere a stocurilor de materiale si marfuri , dar si o crestere a valorica a stocurilor de produse finite, care se datoreaza partial si cresterii pretului de vanzare, ca urmare a tendintei de majorare a cheltuielilor cu materiile prime si cu utilitatile.
Pentru exercitiul financiar 2003, compania a raportat o cifra de afaceri de 3,7 milioane de euro si un castig net de 430.000 de euro, in scadere cu 36% fata de 2002.
Printre principalii beneficiari ai produselor fabricate de Electrocontact se numara Centrala Nucleara de la Cernavoda si producatorul de automobile Dacia- Renault Pitesti, principalii concurenti fiind Electroaparataj si Electromagnetica din Bucuresti.
In urma dizolvarii Asociatiei Salariatilor ce a avut loc in primul trimestru, omul de afaceri Gabriel Chiriac si-a consolidat pozitia in cadrul companiei, cu o detinere de peste 70% din actiuni. Chiriac este de asemenea presedinte al companiei de inchiriere a spatiilor comerciale Romarta Bucuresti, detinuta de fondul de investitii Broadhurst. Electrocontact nu a distribuit dividende in ultimii cinci ani.
Electrocontact Botosani are un capital social de aproximativ 2,5 milioane de euro. Actiunile companiei sunt tranzactionate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, ultima cotatie fiind de 1.100 lei/actiune. La acest pret, capitalizare bursiera a companiei este de circa 2,8 milioane de euro.
andrei.frunza@zf.ro