Companii

Electrolux, afaceri mai mari cu doar 23% in lei

11.08.2004, 00:00 14

Introducerea normelor minime de creditare si puterea scazuta de cumparare au dus la o incetinire a ritmului vanzarilor de aparate electrocasnice Electrolux, compania raportand pentru primul semestru o crestere cu 23% a cifrei de afaceri, pina la 2.059 miliarde lei.
In primele sase luni ale anului trecut, Electrolux a obtinut o cifra de afaceri de 1.674 miliarde de lei, in crestere cu 94% fata de perioada corespunzatoare din 2002.
"Potrivit estimarilor realizate inca de anul trecut, 2004 a adus o incetinire a ritmului de crestere a vanzarilor la aparatele electrocasnice", a declarat directorul de marketing al companiei, Carmen Georgescu.
Georgescu a mentionat ca rezultatele obtinute de Electrolux sunt bune, in conditiile in care piata romaneasca de produse electrocasnice "a cunoscut un declin, generat de o maturizare a pietei".
Pentru restul anului 2004, compania estimeaza ca ritmul de crestere a vanzarilor inregistrat in primul semestru va fi mentinut.
"Evolutia din acest an nu va egala rezultatele din 2003, care a fost un an fulminant in ceea ce priveste tendinta de crestere a vanzarilor pe piata aparatelor electrocasnice. Rezultatele preconizate vor fi sustinute de lansarea de produse noi si programe de reducere a preturilor", a spus Carmen Georgescu.
Anul trecut, Electrolux a realizat o crestere importanta a cifrei de afaceri consolidate pentru activitatea din Romania (productie si vanzari) de 80%, ajungand la 105 milioane euro.
Electrolux este unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de aparatura electrica pentru bucatarie si curatat (frigidere, masini de spalat si aspiratoare) si echipamente pentru gradina si padure.
Investitiile din acest an in fabrica de aragazurile companiei de la Satu Mare vor totaliza 4,5 milioane euro, fondurile fiind destinate extinderii capacitatilor de productie, protectia mediului inconjurator si dezvoltarea de noi produse.
La inceputul lunii februarie a acestui an au intrat in vigoare normele prudentiale ale BNR privind activitatea de creditare a populatiei, care stabilesc conditii mai stricte la acordarea imprumuturilor acordate de banci pentru procurarea de bunuri.
Alaturi de Polonia, Romania se afla pe lista scurta a grupului suedez pentru construirea unei fabrici noi de masini de spalat in Europa Centrala si de Est in urma unei investitii de 50- 60 de milioane de euro.
Compania suedeza Electrolux a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului 1995, prin infiintarea diviziei de vanzari de la Bucuresti.
In luna decembrie a anului 1997 Electrolux a devenit actionar principal al societatii Samus SA din Satu Mare, o data cu achizitionarea pachetului majoritar reprezentand 97% din totalul actiunilor.
La inceputul anului 2000 grupul suedez a achizitionat inca o parte din pachetul de actiuni, astfel ca in prezent detine peste 99% din actiunile Samus.
Electrolux a investit pana in prezent 15 milioane de Euro in fabrica de aragazuri de la Satu Mare, in special in cresterea capacitatii de productie, protectia mediului inconjurator, dezvoltarea de noi produse.
De altfel, suedezii au transferat la fabrica din Romania o parte din productia de aragazuri din state precum Italia sau Suedia, capacitatea de productia ajungand la 700.000 de aragazuri, din care cea mai mare parte au fost destinate exportului.