Companii

Eurocopter intra in paine la Brasov

26.07.2004, 00:00 46

Compania Eurocopter Romania, parte a grupului EADS (European Aeronautic, Defence and Space Company), al doilea din lume, a inaugurat la finele saptamanii trecute prima hala de productie la Brasov.
Aici se lucreaza la modernizarea celor trei elicoptere Puma apartinand Ministerului Apararii din Marea Britanie. In acest spatiu productiv urmeaza sa se integreze o noua linie de asamblare pentru elicopterele EC 135 si EC 165, conform contractului dintre Eurocopter SAS si Eurocopter Romania, semnat in noiembrie 2003. Contractul prevede integrarea progresiva, in perioada 2004-2005 in trei etape, la Eurocopter Romania, a liniei de asamblare pentru cele doua tipuri de elicoptere, in functie de cererile existente.
In prima etapa Eurocopter urmeaza sa livreze trei elicoptere catre Ministerul Adminstratiei si Internelor si doua catre Ministerul Sanatatii. In etapa a doua urmeaza sa se asambleze intre 6 si 40 de elicoptere, iar etapa a treia, cea de maturitate a investitiei, se va desfasura dupa asamblarea elicopterului cu numarul 40, cand Eurocopter Romania spera sa aiba comenzi suficiente pentru a asambla constant, 5-10 astfel de modele anual.
La inaugurare au fost prezenti Philippe Camus, presedintele executiv al EADS si premierul Adrian Nastase.
"Este un proiect la care eu personal tin foarte mult. Este important sa facem parte si din Uniunea Europeana dar si din lanturile economice europene", a declarat Nastase, care a mai subliniat ca ar fi important ca Eurocopter Romania sa si produca piesele pentru elicoptere, nu doar sa le asambleze.
De asemenea, primul ministru le-a propus reprezentantilor EADS sa dezvolte si alte proiecte. "Avem si la Bucuresti spatii unde se pot dezvolta astfel de afaceri" a declarat premierul, referindu-se la Romaero, unde EADS ar putea construi o linie similara celei de la Brasov, dar specializata in reparatii si asamblari de avioane.
Eurocopter Romania a fost infiintata in anul 2002 prin colaborarea dintre Eurocopter SAS si IAR Ghimbav, Eurocopter avand 51% din actiuni. In momentul de fata, la Ghimbav sunt peste 100 de angajati care lucreaza la reabilitarea tehnica a elicopterelor Puma ale Ministerului Apararii  din Marea Britanie. Contractul cu Ministerul Apararii din Marea Britanie, in valoare de 20 mil. euro, a fost primul contract serios pe care l-a obtinut Eurocopter Romania.
Pe viitor, la Ghimbav urmeaza sa fie modernizata prima generatie de elicoptere produse de Eurocopter din intreaga lume. De asemenea, firma urmeaza sa modernizeze si elicopterele Puma ale Ministerului Apararii Nationale.
Din toamna, esalonat, va fi pusa in miscare si linia de asamblare pentru elicopterele usoare EC 135  si EC 635, care vor fi destinate Ministerului de Interne, Ministerului Sanatatii si Ministerului Transporturilor.
La jumatatea acestei luni au fost aduse in tara doua elicoptere Eurocopter - EC 135 in valoare de aproximativ 8 mil. euro, achizitionate printr-un credit extern contractat de Ministerul Sanatatii in 2000. Elicopterele vor fi repartizate la Institutul Clinic Fundeni, unde se va amenaja o baza aeriana, si la Spitalul Judetean de Urgenta Targu Mures (prin Serviciul Mobil de Urgenta, Resuscitare si Descarcerare - SMURD).
Grupul EADS inglobeaza companii precum constructorul de avioane Airbus, producatorul de elicoptere Eurocopter, societatea de constructii material spatial Astrium sau MBDA, considerat numarul doi la nivel mondial in domeniul producerii de rachete, si  este cel mai important partener al consortiului Eurofighter.
Anul trecut, grupul a realizat o cifra de afaceri de 30,1 mld. euro si este cotat la bursele de la Frankfurt, Paris si Madrid.