Companii

Excelent Bucuresti a raportat un profit in scadere pentru primul trimestru

30.04.2004, 00:00 35



Producatorul de ciocolata Excelent Bucuresti a obtinut in primele trei luni ale anului un profit net de 31 miliarde lei (766.000 euro), in scadere cu 31% in lei fata de profitul inregistrat in perioada similara a anului precedent.



In primul trimestru, compania a realizat o cifra de afaceri de 262 miliarde lei (6,4 milioane euro), cu 1,43% mai redusa in lei decat valoarea precedenta.



Unul din factorii care a contribuit la declinul cifrei de afaceri a fost scaderea cu 8,3% a productiei vandute, care a atins 241 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 263 miliarde din 2003.



Compania a inregistrat rezultate financiare mai slabe, desi veniturile obtinute din vanzarea marfurilor au inregistrat un avans de peste sase ori, atingand la sfarsitul lunii martie o valoare de 21,4 miliarde lei (530.000 euro). Reprezentantii companiei nu au comentat ieri rezultatele.



Excelent Bucuresti este unul din cei mai mari producatori de ciocolata de pe piata romaneasca, ultimele estimari situand compania pe locul al doilea, cu o cota de piata de 27%. Principalul jucator pe piata de ciocolata este societatea Kraft Foods Romania, cu o cota de piata de 35%.



Excelent deruleaza in prezent o operatiune de fuziune cu societatea Kandia Timisoara, compania putand sa treaca pe primul loc dupa definitivarea fuziunii. Excelent detine deja o participatie de 62% in cadrul Kandia, fuziunea urmand sa se faca prin absorbtia companiei timisorene. Mai exact, actionarii Kandia vor primi o actiune Excelent pentru fiecare sapte actiuni detinute. Anul trecut, Excelent a preluat marca Kandia printr-un contract de licenta, compania investind 14,5 milioane euro in redresarea marcii Kandia. Investitiile Excelent s-au indreptat atat spre achizitionarea unei linii de productie elvetiene dar si in directia promovarii printr-o campanie publicitara agresiva a marcii.



Entitatea formata prin fuziunea celor doua companii va avea o cifra de afaceri de 33 milioane euro .



Principalul actionar al Excelent este Axis Investment, un vehicul de investitii al fondului East Europe Development Fund. Axis Investment detine 95,2% din actiunile Excelent, iar dupa fuziune va controla si packetul majoritar de actiuni al noii companii. Participatia nu va scadea sub 90% ceea ce va determina delistarea companiei de pe piata de capital.



Excelent Bucuresti este listata la Bursa de Valori, compania fiind in prezent oprita de la tranzactionare ca urmare a convocarii Adunarii Generale a Actionarilor. Ultima tranzactie cu actiunile Excelent s-a perfectat la pretul de 6.500 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 18,3 milioane euro.