Companii

Exporturile si produsele fara prescriptie, tinta producatorilor farma

04.05.2010, 23:10 39

Producatorii locali de medicamente se orienteaza din ce in cemai mult catre produse care se elibereaza fara prescriptie medicala(OTC-uri) si catre exporturi, si au trecut pe planul doimedicamentele cu prescriptie pe care s-au concentrat in ultimiiani.

"La nivelul Terapia Ranbaxy medicamentele cu prescriptie suntsub 40% anul acesta", a spus Dragos Damian, CEO al producatoruluiTerapia Ranbaxy. Anul trecut, acest segment genera peste 50% dinvanzarile companiei.

Terapia Ranbaxy este unul dintre principalii producatori localide medicamente, iar pentru 2010 si-a bugetat o crestere de 10%. In2009, compania a avut o cifra de afaceri de 310 mil. lei (73,8 mil.euro), in scadere cu 7% comparativ cu 2008. Aceasta valoare includeimportul de produse in proportie de 55% si medicamentele produse laCluj destinate pietei interne. Separat de aceste vanzari,exporturile Terapia Ranbaxy s-au situat anul trecut la 30 mil. lei(7,4 mil. euro), nivel asteptat si in 2010. Tendinta de reorientarea companiilor este explicata de Damian prin termenele lungi la caresunt recuperati banii din piata si prin tendinta de scadere apietei locale de generice. Producatorii locali sunt fara exceptieproducatori de generice, adica de produse introduse in fabricatiedupa ce au expirat patentele produselor originale descoperite demarile corporatii.

Potrivit datelor Cegedim citate de Damian, piata de medicamentea crescut cu 17,6% in primele trei luni ale acestui an in valoare,o tendinta mai evidenta de crestere fiind pe medicamenteleoriginale.

"Procesul de pregatire a unui produs pentru export e dificil sidureaza mult. Daca alte piete accepta produsele romanesti, le vomvinde acolo", a spus Damian.

Anul acesta, LaborMed, producator controlat de fondul deinvestitii Advent International, a anuntat ca are in vederecresterea livrarilor externe, care sunt prognozate sa ajunga la 15%din cifra de afaceri comparativ cu 6% in 2009. Principala piataexterna, Polonia va aduce in 2010 circa 8 mil. euro in conturileLaborMed. Potrivit informatiilor disponibile, cel mai mareexportator este Actavis, care mizeaza anul acesta pe o crestere de15-20% a exporturilor, comparativ cu nivelul de 28 mil. euro din2009, evolutie datorata cresterii numarului de produse lansate pepietele externe.

Cei mai mari producatori locali sunt Terapia Ranbaxy,Antibiotice, Zentiva, LaborMed, Biofarm, Actavis, Gedeon Richter,Europharm, Fiterman Pharma si Arena. Cei mai mari noua auinregistrat scaderi importante ale vanzarilor de pe piata localaanul trecut, procentele ajungand in unele cazuri si la 20%,potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata CegedimRomania. Evolutia este mult mai slaba comparativ cu piatafarmaceutica in ansamblu care anul trecut a scazut cu 1,7% in euro,pana la nivelul de 1,9 mld. euro, dar si cu importatorii, care inunele cazuri au avut cresteri de 20-30%.