Companii

Farmexim a trecut pe profit si merge spre o cota de piata de 8,5%

Farmexim a trecut pe profit si merge spre o cota de piata de 8,5%

Ovidiu Buluc, actionarul majoritar al Farmexim: Anul trecut am redus cheltuieli precum cele cu transportul, am inghetat salariile, am mai redus numarul angajatilor, ceea ce ne-a permis sa trecem pe profit.

20.05.2009, 18:38 64

"Anul trecut am redus cheltuieli precum cele cu transportul, am inghetat salariile, am mai redus numarul angajatilor, ceea ce ne-a permis sa trecem pe profit", a spus Ovidiu Buluc, actionarul majoritar al Farmexim.

Ultimele date disponibile cu privire la pierderile societatii sunt cele din primele sase luni ale anului trecut, cand acestea erau de 6 mil. lei (1,6 mil. euro).
In primul trimestru al acestui an, cifra de afaceri a companiei a fost de 180 mil. lei (42,3 mil. euro), cu 15% mai mult comparativ cu nivelul de 156 mil. lei (42 mil. euro) din perioada similara a anului trecut.
"Martie a fost o luna cu probleme, pentru ca farmaciile, stiind ca de la 1 aprilie vor intra in vigoare noile preturi, mai mici cu 10%, au fost mai reticente in a achizitiona produse. Vanzarile au fost mai mici cu 20% comparativ cu februarie", a spus seful Farmexim.
Odata cu implementarea de catre Ministerul Sanatatii a noilor preturi, vanzarile distribuitorului au crescut cu 25% in aprilie fata de martie.
Potrivit datelor furnizate, compania are in prezent o cota de piata de 8% la nivelul vanzarilor catre farmacii, ceea ce ii asigura locul patru - cinci in topul de profil, insa pana la sfarsitul anului vizeaza un nivel de 8,5%, ceea ce ar propulsa-o pe locul trei. Pentru 2009, Farmexim si-a bugetat o crestere de 20% a afacerilor, pana la 725 mil. lei (181 mil euro). La finalul primului trimestru din 2009, in cadrul Farmexim lucrau 534 de oameni, fata de 596 la finalul lui martie 2008. Reducerea de personal s-a derulat in 2008.
Majoritatea distribuitorilor au inregistrat pierderi anul trecut, ceea i-a determinat sa opereze reduceri de costuri, care cel mai frecvent au imbracat forma reducerilor de personal.
Concurentii Farmexim pe piata distributiei de medicamente sunt Mediplus (parte a A&D Pharma), Relad, Farmexpert, Polisano, Fildas, Montero, ADM Farm. Dintre acestia, doar Mediplus a anuntat rezultatele aferente primelor trei luni. Astfel, Mediplus a avut afaceri de 77 mil. euro (fara partea de sales & marketing) in primul trimestru, cu 10% mai putin fata de perioada similara din 2008. In acest caz, in lei a fost o crestere de 4%. Piata farmaceutica locala a atins 466,5 mil. euro in primul trimestru, in crestere cu 22% (6% in euro).