Companii

Finantarea pentru Petrom schimbaactionariatul OMV

20.12.2004, 00:00 30

Grupul petrolier austriac OMV a anuntat incheierea a operatiunii de majorare a capitalului social combinata cu o emisiune de obligatiuni convertibile, care insumeaza un capital in valoare de peste 1,2 mld. euro, bani din care va fi finantata achizitia companiei petroliere Petrom.
Schema prin care OMV si-a suplimentat fondurile a dus la o schimbare a structurii actionariatul grupului, unde cei doi actionari principali - statul austriac si fondul petrolier de investitii din Abu Dhabi (IPIC) nu mai detin pachetul majoritar, in conditiile in care nu au participat la majorarea capitalului social.
"Castigurile din aceasta tranzactie vor refinanta achizitia Petrom si vor creste eficienta companiei noastre. Emiterea de obligatiuni convertibile adauga un instrument eficient in ceea ce priveste costul structurii noastre de capital. Vom continua sa ne consolidam pozitia de lider in regiunea Europei Centrale si de Est", a declarat la finele saptamanii trecute Wolfgang Ruttenstorfer, director executiv al OMV.
OMV si-a majorat capitalul social cu 657 mil. euro in urma emiterii a 3 milioane de actiuni noi, banii fiind in totalitate atrasi de la detinatorii de tiltluri ai companiei tranzactionate la Bursa din Viena. Astfel, structura actionariatului OMV se schimba: pachetul aflat la tranzactionare al OMV la bursa din Viena (free float) a devenit majoritar, de la 45,4% la 50,9%, in timp ce pachetul detinut de statul austriac s-a redus de la 35% la 31,5%, in timp ce IPIC mai detine acum 17,6% fata de 19,6% anterior.
Din emiterea de obligatiuni, OMV a mai obtinut 550 mil. euro.
Grupul austriac a avut consultant in aceasta operatiune firma Hawkpoint, tranzactia fiind intermediata de catre un sindicat de banci format din Deutsche Bank, Erste Bank si Merrill Lynch.
OMV a intrat, saptamana trecuta, in posesia a 51% din actiunile Petrom, pentru care a platit 1,5 mld. Euro. Deja, austriecii au numit o noua conducere a companiei, ce va fi asigurata de catre doi directori interimari, urmand ca pozitia cea mai importanta din conducerea Petrom sa fie ocupata de catre Werner Schinhan. Acesta este singurul austriac din managementul OMV care are radacini in Romania, mama sa fiind originara din Banat. Capitalizarea bursiera a Petrom depaseste 4,68 mld. Euro, la un pret de 3.230 lei/actiune.