Companii

Flamingo isi majoreaza capitalul social cu 12 mil. euro

02.08.2005, 19:08 15

Retailerul si distribuitorul de echipamente IT Flamingo International intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu suma de 43,5 milioane de lei (peste 12,3 milioane de euro) prin incorporarea primelor de capital si a rezervelor constituite din profitul anilor precedenti. Capitalul companiei va creste astfel de sase ori, de la 8,7 milioane de lei (2,47 mil. euro) la 52,2 milioane de lei (14,8 mil. euro).

Fiecare actionar Flamingo inregistrat in registrul actionarilor la o data care urmeaza sa fie stabilita in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor va primi gratuit 5 actiuni noi cu valoarea nominala de 0,1 lei pentru fiecare actiune detinuta. Consiliul de Administratie a propus ca data de inregistrare 3 octombrie 2005.

Principala sursa pentru aceasta majorare de capital o reprezinta primele de emisiune incasate in cadrul ofertei publice initiale, in valoare de 43 de milioane de lei (12,2 mil. euro). La acestea se adauga rezervele din profit existente in bilant la finele lui 2004, care se ridica la 0,5 milioane de lei (142.000 de euro).

In urma acestei majorari de capital, compania va indeplini una din conditiile pentru listarea la Categoria I a Bursei de Valori, care impune un capital social de minimum 8 milioane de euro. Compania mai urmareste sa creasca numarul de actionari la 1.800, o alta conditie necesara pentru promovarea la prima categorie.

Flamingo International este prima companie din domeniul IT&C listata la Bursa de Valori, in urma unei oferte publice initiale derulata la sfarsitul lui 2005. Compania a oferit public 19,55 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, incasand 2,3 lei pentru fiecare actiune.

Oferta publica primara initiata de Flamingo International a atras circa 800 de ofertanti, dintre care 40 sunt investitori straini institutionali, care au subscris 70% din valoarea totala.

Daca oferta publica a fost un succes, fiind suprasubscrisa de 3,7 ori, evolutia actiunilor Flamingo la Bursa nu a fost la fel de spectaculoasa. Dupa prima zi de tranzactionare, cand titlurile Flamingo au atins un pret maxim de 2,76 lei/actiune si au realizat un rulaj de 3 milioane de lei (0,85 milioane de euro), cursul s-a stabilizat in jurul valorii de 2,4 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titluri Flamingo s-a perfectat la pretul de 2,37 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei depasind, in acest moment, 60 de milioane de euro.

Flamingo este prima companie autohtona din domeniul retailului IT&C care a deschis magazine peste hotare, respectiv la Belgrad si Sofia. De asemenea, este prima care a promovat conceptul de casa digitala, in care toate echipamentele sunt interconectate (digital home). Compania pregateste inaugurarea unui nou lant retail specializat, "Future Shop", care va vinde echipamente electronice portabile.

In perioada urmatoare, compania intentioneaza sa se concentreze si mai mult pe conceptul de "casa digitala" ca element al strategiei sale, in cadrul unor parteneriate semnate cu provider-ul american de solutii digitale Pinnacle Systems si cu gigantul japonez Sony, pentru distributia produselor si tehnologiilor celor doua companii in reteaua proprie de magazine de retail.

Flamingo urmareste, de asemenea, extinderea retelei de magazine in tara si in strainatate, prin deschiderea in urmatoarele luni a 10 magazine noi Future Shop si a altor 5 magazine in Serbia si Bulgaria. Pe viitor, Flamingo vizeaza si o eventuala extindere in Croatia si Macedonia.

Profitul net obtinut de Flamingo anul trecut a fost de 3,65 milioane de euro, comparativ cu 2,9 milioane de euro in anul 2003. Pentru anul curent, grupul estimeaza un profit net de 4 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 80 de milioane de euro, iar pentru 2007, estimarile companiei prevad un profit net de 8 milioane de euro la vanzari de 145 de milioane de euro.

Primele rezultate financiare raportate de Flamingo anul acesta vor fi cele pe primul semestru, care vor fi anuntate in cursul saptamanii viitoare.

Principalul actionar al Flamingo este Dragos Cinca, unul din membrii fondatori ai companiei, care detine 61,53% din actiuni. Printre marii investitori care au devenit actionari ai Flamingo subscriind in cadrul ofertei publice se numara nume mari, precum Allianz, Generali, ING sau Raiffeisen.