Companii

Ford cere renegocierea contractului de privatizare la Craiova

05.05.2010, 23:07 33

Ford Romania a cerut reanalizarea unor clauze din contractul deprivatizare al Automobile Craiova, din 2007, insa afirma caangajamentele privind investitiile in fabrica de autovehicule ramanneschimbate.

Ford a preluat in urma cu trei ani pachetul majoritar alAutomobile Craiova pentru suma de 57 mil. euro, iar in urmaanalizei tranzactiei Comisia Europeana a decis ca Romania a acordatun ajutor de stat ilegal in suma de 27,5 mil. euro in schimbulrespectarii unor parametri ai investitiei, referitor la crearea denoi locuri de munca si de nivelul productiei.

Comisia a aprobat un ajutor de stat de 143 mil. euro pentru unproiect de investitii de 675 mil. euro la uzina de la Craiova si unajutor de 57 mil. euro pentru formarea profesionala a angajatilor,iar ulterior statul roman a acordat o garantie in valoare de 320mil. euro din imprumutul de 400 mil. euro contractat de Ford de laBEI, pentru investitii la Craiova.

Potrivit presedintelui AVAS, Aurelian Popa, citat de Mediafax,solicitarea Ford se refera la simplificarea prevederilorcontractului de privatizare prin care activele conexe trebuiepredate statului roman. "Ford nu vrea sa pastreze din ce a fostAutomobile Craiova decat uzina, terenul din incinta, un bloc inCraiova si un activ in Constanta", a spus Popa. Pentru aceasta AVASa demarat un proiect de hotarare de guvern prin care sa fieconstituita o comisie interministeriala care sa desfasoarenegocierile cu producatorul auto.

Ford Romania nu a dat detalii cu privire la aspectele ce urmeazasa fie renegociate si a emis o pozitie similara cu cea facutapublica la inaugurarea sectiei de vopsitorie a uzinei auto, lafinalul lunii trecute.

"Angajamentul pe care Ford si l-a asumat fata de Craiova siRomania ramane neschimbat. Astfel, planul nostru este acela de aindeplini angajamentele asumate in privinta locurilor de munca, ainvestitiei si a capacitatii de productie. Toate acestea seintampla in pofida crizei economice fara precedent, care a inceputde cand Ford a semnat contractul de privatizare", a declarat NadiaCrisan, membru al Consiliului de Administratie al Ford Romania.

In urma cu aproape trei ani Ford s-a angajat sa realizezeinvestitii de 675 mil. euro in uzina de automobile din Craiova sica va ajunge la un volum de productie de 250.000 de unitati, in cazcontrar urmand sa plateasca 25% din valoarea de achizitie apachetului de 76% din actiunile Automobile Craiova.

In caz ca productia scade sub 200.000 de unitati, statul romanva incasa 14 mil. euro de la Ford, iar daca se vor produce intre200.000 si 225.000 de masini, se vor plati daune de 10% (5,7 mil.euro). Reprezentantii Ford nu au mentionat daca aceste clauze vorintra in categoria celor renegociate cu AVAS.