Companii

Francezii de la Renault au investit peste 1,7 miliarde de euro in Logan

Francezii de la Renault au investit peste 1,7 miliarde de euro in Logan

De la centrul de productie de la Pitesti au fost livrate anul trecut mai mult de 196.000 de automobile, din care aproape 89.000 de unitati au luat drumul exportului, iar 96.000 de unitati s-au comercializat pe piata interna.

07.03.2007, 18:37 20

Investitiile realizate de producatorul francez Renault in dezvoltarea modelului Logan si a sistemului industrial aferent in Romania, Rusia si Maroc, in modernizarea uzinelor sau constructia altora de la zero, se ridica la peste 1,7 mld. euro.
Fondurile necesare pentru realizarea modelelor Logan, Logan MCV si Logan VAN si a sistemului industrial au ajuns la un miliard de euro, iar cele pentru modernizarea uzinei de la Pitesti se ridica la 489 de milioane de euro, potrivit informatiilor Renault.
Pentru constructia uzinei Avtoframos din Rusia care va produce modelele Logan, Renault a investit 230 de milioane de euro. Cresterea productiei din Rusia la 160.000 de unitati presupune o noua investitie de 116 milioane de euro.
In total, investitiile pentru productia modelului Logan, in afara de cele din India, realizata in parteneriat cu Mahindra& Mahindra, Iran si Brazilia, se ridica la 1,71 miliarde de euro.
De la centrul de productie de la Pitesti au fost livrate anul trecut mai mult de 196.000 de automobile, din care aproape 89.000 de unitati au luat drumul exportului, iar 96.000 de unitati s-au comercializat pe piata interna. Diferenta aferenta este reprezentata de vanzariloe modelului Pick-up, scos din fabricatie la finele anului trecut. Pentru acest an nivelul productiei estimat de reprezentantii Automobile Dacia se ridica la aproximativ 210.000 de unitati.
Pentru 2007, potrivit directorului general Francois Fourmont, Automobile Dacia are planuri de investitii de pana la 300 de milioane de euro, ce au ca scop dezvoltarea unor sectii de productie de pe platforma de la Pitesti, cu o capacitate aditionala cumulata de 90.000 de metri patrati.
Cresterea vanzarilor din anul trecut, care au ajuns la 415.000 de unitati de la lansare, nu includ si vanzarile pentru modelul Logan VAN, care s-a livrat pana in ianuarie doar in Romania si Bulgaria, iar numarul inmatricularilor a ajuns la acest moment la 4.800.
Producatorul francez estimeaza ca vanzarile pentru acest an vor fi impulsionate in mare masura de cresterea cererii pentru Logan MCv, care a inregistrat in Franta, Germania si Belgia peste 12.000 de comenzi. Din acestea, mai mult de 40% sunt reprezentate de comenzile pentru versiunea de echipare cu sapte locuri.
Al treilea model din gama Logan, VAN, utilitara ce poate transporta o sarcina utila de 800 de kilograme, lansat in luna ianuarie, va fi comercializat pentru inceput doar in Romania si Bulgaria, urmand ca spre sfarsitul anului sa fie exportat si pe celelalte piete din Europa sau chiar in Algeria. Planurile oficialilor Dacia presupuneau la lansare vanzari de circa 12.000 de unitati in 2007, pentru piata autohtona si cea din Bulgaria. Modelul Van este dezvoltat pe platforma Logan MCV, iar investitiile ocazionate de productia acestor modele s-au ridicat la 154 de milioane de euro, din care 110 au fost investitii industriale.
In luna ianuarie productia uzinei Dacia a crescut cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la mai mult de 14.000 de masini, din care circa 10.000 au fost exportate. Pe piata interna insa rezultatele comerciale au inregistrat o scadere, de circa 38%, livrarile ajungand la 4.535 de unitati.