Companii

Hidroelectrica asteapta un plus de 100 mil. euro la cifra de afaceri pentru acest an

28.03.2005, 00:00 11

Producatorul de energie electrica Hidroelectrica estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 453 mil. euro (circa 17.000 mld. lei), mai mare cu aproximativ 100 mil. euro fata de valoarea obtinuta in exercitiul financiar precedent.


Hidroelectrica a revenit anul trecut pe profit, cu o valoare estimata de circa 22,5 mil. euro (911 mld. lei), fiind una dintre cele mai rentabile companii de pe piata energiei din Romania.


"Ne bazam pe o crestere a incasarilor de pe urma liberalizarii pietei de energie de la 55% la 80% in acest an, a cresterii tarifelor la energia electrica, precum si a veniturilor ce urmeaza a fi obtinute dupa renegocierea contractelor de export de energie", a comentat pentru Ziarul Financiar Traian Oprea, directorul general al societatii.


Hidroelectrica este cel mai ieftin producator intern de energie electrica, ceea ce i-a permis sa se pozitioneze in postura de principal exportator de electricitate al Romaniei si unul dintre marii jucatori de pe piata libera de energie.


Compania, care are in portofoliu complexul hidroenergetic de la Portile de Fier, are o pondere de circa 30% din productia de energie a Romaniei.


Conducerea companiei si-a revizuit pozitiv bugetul pentru acest an, dupa ce previziunile initiale indicau o valoare a cifrei de afaceri de circa 385 mil. euro (14.454 mld. lei).


Revizuirea bugetului a avut loc tocmai in contextul anuntarii noilor majorari ale pretului energiei, dar si al efectelor pe care le vor produce schimbarile de pe piata libera. Autoritatile vor proceda de la 1 iulie la o deschidere a pietei de energie pana la 80% - 83%, cand ar trebui ca toti consumatorii industriali sa devina consumatori eligibili, calitate in care pot negocia preturi si cantitati cu orice furnizor de pe piata libera. Hidroelectrica a recuperat anul trecut o mare parte din pierderile inregistrate in 2003, cand seceta puternica din lunile de vara a lovit puternic afacerile companiei.


Pentru a compensa scaderea productiei de energie, compania a fost nevoita sa cumpere energie scumpa de la termocentrale pentru a-si onora contractele incheiate la export si pe piata interna.


In 2003, Hidroelectrica a raportat o pierdere record de peste 98 mil. euro la o cifra de afaceri de 276 mil. euro. O parte din pierdere a fost acoperita din profitul obtinut in 2004.


Hidroelectrica are capacitati de productie cu o putere instalata de 6.288 MW, din care 82 MW la cinci statii de transmisie, 172 MW la 224 de microhidrocentrale si 6.036 MW la hidrocentrale de mari dimensiuni.


Compania, aflata in portofoliul statului roman, a lansat in toamna anului 2001 in atentia investitorilor privati asa-numita afacere a hidrocentralelor, prin care si-a propus sa finalizeze unitati de producere a energiei aflata in diverse faze de executie prin atragerea de capital extern, valoarea investitiilor fiind estimata atunci in jur de 1,5 mld. euro.


In paralel, compania deruleaza un amplu program de retehnologizare, cum este si cazul complexului hidroenergetic Portile de Fier.


Contractele de reabilitare a hidrocentralelor de la Portile de Fier I si II au fost semnate cu concernul elvetiano-austriac VA Tech, valoarea cumulata a acestora depasind pragul de 220 mil. euro. Contractele sunt in derulare, dar au aparut deja defectiuni la doua hidroagregate de la Portile de Fier I, care cad in sarcina VA Tech.


Valoarea despagubirilor a fost estimata de oficiali ai ministerului de resort la circa 3 mil. euro.


Reprezentantii VA Tech au anuntat ca vor remedia defectiunile intervenite pana in luna septembrie a acestui an.
adrian.mirsanu@zf.ro