Companii

Holcim: Fara infrastructura, nu sunt multe perspective de crestere a investitiilor straine

Holcim: Fara infrastructura, nu sunt multe perspective de crestere a investitiilor straine

Markus Wirth, CEO Holcim: Trebuie sa fim pregatiti in continuare pentru reducerea costurilor si luam in calcul punerea sub conservare a unor statii de betoane, daca cererea va continua sa scada.

17.03.2010, 23:18 40

Compania a inregistrat anul trecut o scadere de 33% a cifrei deafaceri, pana la 250 mil. euro, depasind si cele mai pesimistepreviziuni de la inceputul anului trecut, cand Markus Wirth, CEO-ulHolcim, estima o diminuare de 20% in cel mai rau caz. Profitul dinexploatare a coborat cu 29%, la 54 mil. euro, de la 76 milioane deeuro in 2008.

"A trebuit sa luam actiuni imediate pentru a nu fi afectatifoarte puternic de scaderea consumului. Am trecut de la ceea ce seintampla in 2008, cand fabricile de ciment nu faceau fata cererii,la 2009, cand productia a depasit cu mult cererea. Din pacate, nusunt foarte multe perspective de crestere a investitiilor straine,dar asteptam o revenire a economiei in semestrul doi", afirmaWirth. El considera ca in planul realist afacerile Holcim Romania vor scadea cu 5%, iar in cazul pesimist se vorreduce cu 20%, mai ales daca nu vor fi incepute proiectele deinfrastructura nici in semestrul doi. "Vreau sa amintesc din nou depotentialul urias al infrastructurii. Daca s-ar investi un miliardde euro, ar fi create 30.000 - 50.000 de locuri de munca. Turismulnu poate sa se dezvolte fara infrastructura, iar investitiile marisunt pierdute pentru ca un camion pierde foarte mult timp intrafic", sustine CEO-ul Holcim.

Pentru a combate efectele crizei, compania a derulat unmanagement al costurilor in toate segmentele de activitate, a reduscu 14% numarul angajatilor, pana la 1.200 de salariati, a apelat lasomaj tehnic sau a pus sub conservare statiile de betoane care numai aveau comenzi.

Holcim a continuat insa investitiile si a alocat 40 mil. euro in2009 pentru extinderea capacitatilor de productie si de stocare,precum si in protectia mediului, insa nivelul investitiilor s-aredus de trei ori fata de anul 2008.

Betoanele cele mai afectate

Vanzarile Holcim de betoane, care sunt influentate in mod directde investitiile imobiliare, au scazut cu 50% anul trecut, in timpce vanzarile de agregate, care se utilizeaza pentru terasamente ininfrastructura, s-au redus cu 28%.

"Trebuie sa fim pregatiti in continuare pentru reducereacosturilor si luam in calcul punerea sub conservare a unor statiide betoane, daca cererea va continua sa scada", explica Wirth.

El a afirmat ca vremea nefavorabila din primul trimestru alacestui an a afectat din start businessul din constructii, insaproiectele de investitii oprite vor continua in a doua parte aanului, urmand sa se lucreze chiar si in mai multe schimburi pesantiere pentru a recupera lunile pierdute din cauza frigului.

Valoarea totala a investitiilor pe piata romaneasca se ridica la660 de milioane de euro, suma care cuprinde si achizitionareaparticipatiilor la cele trei fabrici pe care le detine pe piatalocala.

Holcim are in Romania 1.200 de angajati si doua fabrici deciment, la Campulung, si Alesd, o statie de macinare la Turda, 19statii ecologice de betoane, doua statii de lianti hidraulici siopt statii de agregate. Capacitate totala instalata de cimentajunge la circa 5,7 milioane de tone. Principalii competitori aicompaniei pe piata locala sunt Lafarge (Franta) si Heidelbergcement(Germania), cu divizia locala Carpatcement Holding.