Companii

Holding in sticlarie si ceramica de 20 mil. dolari

28.08.2003, 00:00 188

Producatorul de obiecte de sticla Art Glas Concept din Bistrita a cumparat o alta fabrica de profil din oras - Cristiro, intr-o tranzactie evaluata la aproape un milion de dolari.
Actionarul majoritar al Art Glas este Constantin Moraru, un roman emigrat in Statele Unite, care mai detine si producatorul de geamuri Geromed din Medias. Moraru va controla astfel mai multe afaceri din industria sticlei si ceramicii fine, cu vanzari anuale de peste 20 de milioane de dolari.
“Tranzactia s-a incheiat si maine (azi - n.r.) va avea loc o Adunare Generala a Actionarilor pentru alegerea unui nou Consiliu de Administratie”, a spus pentru Ziarul Financiar Constantin Moraru. El a precizat ca tranzactia are o valoare de p=na intr-un un milion de dolari.
Afacerile cuprind si o a patra firma din industrie. Geromed a cumparat in urma cu o luna si jumatate o parte din activele fabricii de portelan Iris Cluj, aflata in faliment, pentru suma de 2 mil. $ (suma la care se adauga TVA).
De ce a achizitionat Moraru aceste companii? “Am o firma de distributie in Statele Unite a produselor din sticla, pe care intentionez sa o dezvolt si dorim sa exportam mai multe produse romanesti pe piata americana”, a explicat el.
Art Glas Concept este o firma infiintata dupa 1990 cu capital romanesc, la care Georgia Market Group - compania americana controlata de Moraru - a cumparat pachetul majoritar in 1994, a declarat pt ZF Radu Besuan managerul Art Glas. Compania are in acest moment 300 de angajati si o cifra de afaceri anuala de circa 1,2 milioane de euro.
Cristiro Bistrita a fost constituita in 1974 si a fost privatizata in 1998, cand pachetul majoritar a fost cumparat de VRG SRL din Bistrita, societate care a vandut ulterior acest pachet companiei Art Glas. Cristiro este o fabrica mai mare, cu 800 de angajati, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 3,5 mil. euro, potrivit directoarei de vanzari a societatii Maria-Magdalena Bodnar.“In primele sapte luni ale anului, am avut vanzari de circa 2,1 mil. euro, deci vom ajunge si in acerst an cam la aceeasi valoare”, a spus Bodnar.
Reprezentantii celor doua companii nu au putut da detalii despre evolutia ulterioara achizitiei. “Probabil ca vor ramane doua fabrici: una cu un potential de productie mai mare si una o capacitate de productie mai mica, dar cu o mobilitate ridicata”, a declarat Besuan. De altfel, si Moraru a declarat ca firmele vor opera independent si ca nu intentioneaza sa constituie un holding.
Cristiro produce circa 140.000 pahare pe luna, plus 30-40.000 de obiecte mai mari (boluri sau vaze), in timp ce Art Glas fabrica 60-80.000 de obiecte lunar, au afirmat oficialii firmelor, care au adaugat ca pentru moment nu se intrevede o extindere a activitatii companiilor.
Geromed a avut anul trecut venituri totale de 569 miliarde de lei (circa 17 milioane de dolari). In prima jumatate a acestui an insa compania a inregistrat venituri de aproximativ 200 miliarde de lei (6 mil. $), in scadere cu 45% fata de valoarea din aceeasi perioada a anului trecut. “Veniturile au scazut, fiindca am modificat putin strategia. Anul trecut, vanzarile nu au mers foarte bine si am inchis un cuptor in noiembrie pentru ca aveam multa marfa pe stoc. Acum insa sunt semne de redresare a pietei, chiar am redeschis cuptorul oprit in 2002", a explicat Moraru.
Moraru a cumparat recent actiuni Geromed in valoare de 1,9 miliarde de lei (circa 4% din capital) printr-o oferta publica de cumparare. El detine astfel acum 36% din actiuni, dar impreuna cu alti trei asociati controleaza 93% din capitalul firmei.
Ce va urma? “Ne gandim sa cumparam chiar o hidrocentrala, pentru a ne asigura propria resursa de energie”, spune el. Din 2001, Hidroelectrica a lansat pe piata in atentia investitorilor 21 de proiecte ce vizeaza finalizarea unor capacitati de productie aflate in diverse faze de executie.
Asta dupa ce Geromed a pierdut statutul de consumator eligibil (care poate cumpara de pe piata libera) de gaze naturale. “Nu s-au platit cateva luni facturile, cand nu am fost implicat direct in conducerea societatii, insa singurul castig a fost ca aveam o sursa sigura, pentru ca pretul era identic cu cel de pe piata reglementata”, a mai spus Moraru. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO