Companii

Investitii Rompetrol de 300 mil. dolari la rafinariile Petromidia si Vega

23.03.2005, 00:00 33


Grupul petrolier Rompetrol, al doilea jucator ca marime de pe piata romaneasca de profil, a anuntat un plan de investitii de 300 milioane dolari (227 milioane euro) pentru urmatorii doi ani, proiecte de modernizare si constructii de instalatii noi la rafinariile din cadrul grupului - Petromidia si Vega Ploiesti.


Programul prevede investitii tehnologice majore pentru imbunatatirea calitatii carburantilor si alinierea la standardele europene corespunzatoare urmatorilor patru ani.


Rompetrol si-a adaptat programul cerintelor pietei interne si comunitare, schimbarilor din mediul concurential, dar si strategiei proprii de dezvoltare locala si regionala, afirma oficialii grupului petrolier.


Grupul condus de Dinu Patriciu intentioneaza sa asigure conditii cat mai bune pentru exportul carburantilor pe piete in care este obligatorie respectarea standardelor europene pentru protectia mediului.


Pe termen mediu, cele mai importante proiecte ale Rompetrol vizeaza modernizarea productiei de motorina, pentru ca acest tip de combustibil sa se conformeze in avans standardelor care vor intra in vigoare in anul 2009, precum si adaptarea, in productie, a raportului motorina/benzina in functie de cerintele viitoare de piata. "Alinierea la standardul european pentru 2009 se va face intr-o perioada care devanseaza cu mult termenele adoptate de autoritatile romane. Aceeasi strategie a facut ca, in urma investitiilor de peste 100 milioane de dolari (80,5 milioane euro), realizate dupa privatizarea rafinariei Petromidia, Rompetrol sa introduca, in 2003, o gama completa de carburanti auto de tip euro 3 si euro 4", afirma oficialii Rompetrol.


Rompetrol Rafinare, compania care opereaza rafinaria Petromidia - una dintre cele mai mari de pe piata romaneasca, a inregistrat in primele doua luni ale anului un profit net de 17,7 milioane dolari (13,5 milioane euro), estimand o continua crestere a rentabilitatii afacerii.


Grupul Rompetrol a realizat in aceeasi perioada de referinta o valoare de 7,17 milioane dolari (5,5 milioane euro).


Pe baza acestor rezultate, conducerea grupului mizeaza pe o dezvoltare puternica a retelelor de productie si distributie pe plan intern si regional.


Oficialii Rompetrol au anuntat o politica de puternica expansiune in sudul Balcanilor, unde a fost deja infiintata recent o noua companie - Rompetrol Albania.


De asemenea, grupul petrolier condus de Dinu Patriciu vizeaza completarea retelei de distributie de pe piata interna prin achizitia unei retele externe de benzinarii, dupa integrarea Rompetrol Downstream in structura Rompetrol Rafinare.


Listata la Bursa de Valori Bucuresti, Rompetrol Rafinare are o valoare bursiera de circa 520 milioane euro la un pret de 900 lei pe actiune. adrian.mirsanu@zf.ro