Companii

Kandia-Excelent si-a dublat profitul in primul semestru

Kandia-Excelent si-a dublat profitul in primul semestru

Click pentru imaginea marita

14.08.2006, 18:35 557

Rezultatele celui de-al doilea trimestru al acestui an au fost mai bune fata de primele trei luni, cand compania a inregistrat o scadere de 11% a cifrei de afaceri in lei si de aproape 75% a profitului net, comparativ cu primul trimestru al anului trecut.
Evolutia din primul trimestru s-a datorat scaderii consumului, potrivit unor declaratii anterioare ale lui Sorin Alexandrescu, directorul general Kandia-Excelent. El a mai spus ca planul de afaceri pe intregul an nu va fi afectat de evolutia din primul trimestru, astfel incat profitul programat pentru acest an era estimat in luna mai la 15,6 mil. lei, de peste doua ori mai mult decat in anul precedent.
Cifra de afaceri Kandia-Excelent bugetata pentru acest an este de 151,1 milioane de lei (42,3 milioane de euro), in crestere cu 21% (in lei) fata de anul trecut. Ritmul de crestere previzionat se bazeaza pe cresterea performantei produselor existente in portofoliu si a distributiei la nivel national.
Compania are in acest an un buget total de investitii de aproximativ 15 mil. euro, aprobat de catre Adunarea Generala a Actionarilor.
Cea mai mare parte a acestor investitii va fi finantata din surse interne, potrivit afirmatiilor anterioare ale oficialilor.
In luna martie a acestui an, Kandia-Excelent a anuntat scoaterea la vanzare a sase active (imobile si terenurile aferente) situate in Bucuresti si Timisoara, sumele atrase urmand a fi investite in noi capacitati de productie si in activitatea curenta.
Kandia-Excelent deruleaza in prezent o investitie de aproximativ 13 mil. euro in construirea si echiparea unei noi facilitati de productie, localizate in incinta sediului central al companiei din Bucuresti.
Alte investitii programate pentru acest an vor viza segmenul de logistica, creand premisele pentru cresterea organica a companiei, previzionata pentru urmatorii cinci ani.
Kandia-Excelent a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 124 de milioane de lei (34 de milioane de euro), in crestere in lei cu 5% fata de anul precedent, in conditiile in care profitul s-a redus in lei in aceeasi perioada.
Potrivit rapoartelor publicate de companie pe Bursa, profitul net inregistrat in 2005 a fost de sase milioane de lei (1,6 mil. euro), in usoara crestere fata de nivelul de 6,2 milioane de lei (1,5 mil. euro) realizat in anul precedent.
Actiunile Kandia-Excelent sunt tranzactionate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Capitalizarea bursiera a companiei este de aproximativ 74,8 milioane de lei.
Actionarul majoritar este Axis Investments, care detine 83,96% din titluri. Banca austriaca Meinl Bank a devenit in luna aprilie actionar, avand in prezent o participatie de 9,16%. Conform informatiilor din presa Meinl a preluat si vehiculul de investitii Axis.
Principalii competitori ai companiei pe piata ciocolatei sunt Kraft Foods Romania (cu marcile Poiana, Milka, Toblerone, Africana), Heidi Chocolate Suisse (cu marca Heidi), Supreme Chocolats (Primola, Novatini).
Ultimele estimari ale pietei ciocolatei din Romania indicau o valoare de 120-150 de milioane de euro anual, dintre care aproximativ 70% este reprezentata de tabletele de ciocolata.
Cu un consum anual de aproximativ 6 euro pe cap de locuitor, piata ciocolatei prezinta inca potential de dezvoltare, fiind cu mult in urma consumului din tarile mai dezvoltate ale Europei.
Piata romaneasca a ciocolatei inregistreaza cresteri de la an la an, dar si o tendinta de migrare a consumului catre produsele cu valoare adaugata mare. Astfel, segmentul batoanelor de ciocolata a crescut, din punct de vedere valoric, cu 25% in 2005 fata de anul precedent, tendinta care se mentine si in primele luni ale acestui an, potrivit jucatorilor din piata.