Companii

La ce fonduri europene vor avea acces investitorii din turism?

La ce fonduri europene vor avea acces investitorii din turism?

Click pentru imaginea marita

06.12.2007, 15:03 533

Pentru implementarea unui proiect in domeniul turistic pot fi accesate atat fonduri structurale si de coeziune, care merg pe principiul alocarii nationale, cat si programe comunitare, unde proiectele sunt selectate la nivel european. Astfel, hotelurile si restaurantele pot apela la peste 10 fonduri europene, valoarea maxima a finantarii unui proiect ridicandu-se la 25 de milioane de euro.
Sumele alocate pentru axa 5 a Programului Operational Regional (POR) derulat in perioada 2007 - 2013, care vizeaza dezvoltarea si promovarea turismului, are o valoare de peste 710 mil. euro, din care aproximativ 558 mil. euro provin de la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, iar 98 mil. de euro sunt cofinantari din surse nationale. Pentru crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism si cresterea calitatii serviciilor turistice, fondurile structurale nerambursabile au o valoare de peste 330 mil. euro.
Finantarile pot fi obtinute de firmele mici si mijlocii care desfasoara activitati in acest sector, administratiile publice locale, asociatiile de dezvoltare intercomunitara si autoritati ale administratiei publice locale intre care exista acorduri sau parteneriate pentru realizarea unor programe de dezvoltare zonala.
Un IMM poate obtine finantare pentru mai multe proiecte. Un exemplu in acest sens este Nicolae Lazar, care a beneficiat de fonduri structurale nerambursabile in mai 2005, cand a obtinut 100.000 de euro prin intermediul fondurilor SAPARD, pentru construirea Centrului de Turism Ecvestru European din comuna Danes, judetul Mures, proiect care a ridicat costuri totale de 200.000 de euro.
El a depus dosarul in februarie 2004, banii obtinuti cu un an mai tarziu fiind alocati construirii unei pensiuni de trei margarete, a unui manej acoperit si a unei cladiri in care sunt adapostiti caii. "Trebuie sa ai resurse financiare proprii ca sa poti demara proiectul, fiindca banii vin cu intarziere", a precizat Nicolae Lazar.
O camera dubla, inclusiv micul dejun, costa 150 de lei/noapte, un curs de calarie de o luna de zile se ridica la 150 de lei/persoana, iar plimbarea cu trasura sau cu sania trasa de cai costa 50 de lei/ora. Nicolae Lazar doreste sa obtina o noua finantare europeana pentru reamenajarea pensiunii si construirea unei piscine.
"Cea mai mare dificultate este ca trebuie sa incepi sa faci aceste demersuri din timp pentru a beneficia de fonduri. Am realizat actele necesare si dosarul care mi-a fost ulterior aprobat", a declarat Nicolae Lazar.
El a mai spus ca daca nu ai bani nu poti face nimic si ca fondurile nerambursabile sunt accesate de oameni care au surse de finantare proprii pentru a incepe si dezvolta afacerea. Nicolae Lazar a obtinut banii pentru sustinerea proiectelor contractand un credit bancar.
Inainte de a apela la fondurile SAPARD mai beneficiase de fonduri PHARE, in valoare de 66.000 de euro, pentru construirea hanului Dracula din comuna Danes, proiect care a ridicat costuri de 132.000 de euro. "Astfel de proiecte solicita multa munca si bineinteles surse proprii de finantare fara de care nu ai cum sa demarezi afacerea", a mai adaugat el.
Florin Pascal este un alt beneficiar al fondurilor structurale de tip FEDER (Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala) in Programul National pentru Agricultura si Dezvoltare. El a depus in primavara anului 2005 proiectul pentru construirea pensiunii turistice Daria din localitatea Ceahlau, judetul Neamt, care a fost aprobat in toamna aceluiasi an.
Suma pe care a primit-o prin acest program s-a ridicat la 95.000 de euro, jumatate din banii necesari construirii pensiunii. "Nu a fost dificil sa obtin aceste fonduri nerambursabile. Daca ai o idee de proiect si daca se respecta normele si instructiunile solicitate prin program este destul de usor sa obtii banii pentru sustinerea proiectului tau", a declarat Florin Pascal.
Contributia personala a fost tot de 95.000 de euro, bani obtinuti dintr-o acumulare de capital provenita din alte afaceri pe care el le deruleaza.
"Dupa ce am accesat aceste fonduri si am primit aprobarea, prietenii mi-au cerut ajutorul cu realizarea dosarelor. Astfel mi-a venit ideea sa devin si consultat in aceste fonduri si mi-am deschis o firma de consultanta, ajutand in prezent 21 de clienti interesati de accesarea fondurilor nerambursabile", a mai spus el.
Pe viitor, Florin Pascal intentioneaza sa mai acceseze aceste fonduri pentru modernizarea pensiunii, dotarea cu ATV-uri si dezvoltarea unei baze de recreere.
Un prim fond la care pot apela hotelurile si restaurantele este "Programul Cadru pentru Competitivitate si Inovare (CIP), adresat in special IMM-urilor, bugetul alocat de UE pentru toate tarile fiind de 4,21 mld. de euro. Scopul programului este de crestere a productivitatii si a capacitatii de inovare si a dezvoltarii durabile. Programul de invatare pe tot parcursul vietii este un program nou de educatie si instruire, care sprijina proiectele si activitatile care incurajeaza schimburile, cooperarea, mobilitatea intre sistemele educationale, grantul acoperind pana la 75% din totalul cheltuielilor eligibile, pentru proiectele care nu depasesc 250.000 euro.
IMM-urile private sau in faza finala de privatizare mai pot apela la fondul "Resurse Europene Comune pentru IMM-uri (JEREMIE) care ofera acces la finantare, suport pentru start-up-uri, modernizarea sau extinderea firmelor existente prin intermediul mai multor instrumente. Contributia financiara depinde de marimea investitiei, de sprijinul financiar si din alte surse.
Mai pot fi accesate urmatoarele fonduri: "Fondul European de Dezvoltare Regionala", "Fondul Social European", "Regiuni pentru Transformari Economice", "Instrumentul financiar pentru Mediu", "Programul Cadru pentru Securitatea si Protectia Libertatilor Civile", "Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat" si "Instrumentul pentru Stabilitate".
Pot fi finantate investitii in infrastructura cum sunt modernizarea caii ferate pentru transportul feroviar de interes turistic si reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere.
Pentru modernizarea si/sau extinderea structurilor de cazare si a unitatilor conexe valoarea maxima ce poate fi obtinuta pentru proiect este de cinci milioane de euro.
Mai pot fi obtinuti bani si pentru construirea terenurilor de mini-golf, tenis, paint-ball, echitatie, construirea de partii de schi, a pistelor pentru cicloturism sau construirea sau modernizarea de refugii montane.
De asemenea, mai este finantata crearea, modernizarea si dotarea bazelor de tratament din statiunile balneare, climatice si balneo-climaterice si se pot dezvolta retele de captare si/sau transport a izvoarelor minerale si saline cu potential terapeutic. Valoarea minima a proiectelor este de 200.000 de euro si cea maxima ajunge la 25 de milioane.
Dosarul care trebuie intocmit pentru accesarea fondurilor trebuie sa cuprinda: rezumatul proiectului, copie dupa documentele statutare ale solicitantului, cele mai recente situatii financiare ale solicitantului, cazierul judiciar si fiscal al reprezentantului legal al solicitantului, declaratia de eligibilitate.