Companii

Leasingul bancar a trecut de 660 de milioane de euro la noua luni

20.10.2005, 19:50 10

Companiile membre ale Asociatiei de Leasing Bancar (ALB) au finantat in primele noua luni ale anului contracte in valoare de 666 de milioane de euro, reprezentand, potrivit propriilor estimari, 57% din piata locala de leasing.

Presedintele asociatiei, Melih Mengu, estima pentru intreg anul finantari de peste 800 de milioane de euro, cu 50% mai mult fata de nivelul inregistrat in 2004, insa este posibil ca acest nivel sa fie depasit dupa ce in luna septembrie pe lista membrilor ALB au intrat si alte trei companii - Motoractive, ING Leasing si EFG Eurobank.

"Piata de leasing va ajunge anul acesta la 1,8 - 2 miliarde de euro, fata de 1,45 miliarde de euro cat a fost anul trecut. In primul semestru, piata locala de leasing s-a ridicat la 950 de milioane de euro", a declarat Mengu.

El spune ca in primele noua luni, membrii ALB au incheiat peste 24.000 de contracte, cele mai multe pe o perioada de 1 - 3 ani (50%) si pe 3 - 5 ani (44%), restul de 6% fiind pe o perioada de peste 5 ani.

Spre deosebire de anul trecut, cand a avut o pondere de 3% in portofoliul ALB, leasingul imobiliar si-a dublat ponderea la 6% la sfarsitul trimestrului trei al acestui an.

In rest, structura portofoliului ALB cuprinde, la fel ca la nivelul intregii piete de leasing, o pondere majoritara pentru finantarile de vehicule (71%). Echipamentele au avut o pondere de 23% in finantarile companiilor membre, potrivit datelor ALB.

ALB a fost infiintata in anul 2004. In acel moment pe piata locala de leasing exista o singura asociatie a companiilor de profil, ASLR (Asociatia Societatilor de Leasing din Romania).

Pe langa cei noua membri bancari ai ALB au intrat, din luna septembrie a acestui an, alti trei, compania independenta Motoractive (fosta membra ASLR), precum si ING Leasing si EFG Eurobank.

Ponderea finantarilor pentru echipamente si leasingul imobiliar ar putea creste in urmatoarea perioada, ca urmare a aparitiei unei noi legi care sa reglementeze activitatea societatilor care desfasoara operatiuni de leasing.

"In normele actuale sunt necesare atat de multe modificari incat am decis ca ar fi mai bine sa facem o lege noua", a declarat Eugen Nicolaescu, vicepresedintele Comisiei de buget, finante, banci, unul dintre initiatorii proiectului noii legi.

Introducerea noii legislatii, asteptata pentru sfarsitul acestui an, ar putea include elemente pentru reducerea riscului la companiile de leasing.

Pentru noua lege, cele doua societati - ALB si ASLR - au lucrat in paralel la doua proiecte impreuna cu BNR, respectiv cu Ministerul Finantelor.

Printre noutatile din proiectul BNR, pe langa definirea mai clara a termenilor legislativ si operational, a aparut eliminarea obligativitatii valorii reziduale de 20% si a fost propusa o clauza prin care finantatorul va avea libertatea sa verifice contabilitatea beneficiarului.

Aceasta clauza ar putea impulsiona dezvoltarea activitatii de leasing de echipamente, cred oficialii, avand in vedere riscurile mai mari pentru companiile de leasing in aseme-nea operatiuni.

Un alt aspect punctat in proiectul BNR prevede obligativitatea raportarilor societatilor cu un portofoliu de peste 5 milioane de euro catre Autoritatea de Supervizare. In ceea ce priveste institutia de supraveghere, deocamdata nu exista un punct de vedere unitar, variantele fiind monitorizarea de catre BNR sau o autoritate independenta.

"In principal suntem de acord ca BNR sa supervizeze piata de leasing cu conditia de a nu subordona dezvoltarea pietei de leasing intereselor de politica monetara", afirma Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante din Senatul Romaniei.

Potentialul pietei de leasing din Romania este estimat de analisti la 4-5 miliarde de euro, insa numai in conditiile in care se vor dezvolta sustinut si celelalte forme de leasing in afara celui auto.