Companii

McDonald's a vandut 15 milioane de Big Mac in noua ani

17.06.2004, 00:00 20

In cei noua ani de cand a intrat pe piata romaneasca, McDonald's a vandut aproximativ 15 milioane de Big Mac si circa 70 de milioane de portii de cartofi prajiti de diverse marimi, a declarat directorul de comunicare al companiei, Cristian Savu.
Daca de cartofi prajiti romanii stiau prea bine si inainte de intrarea McDonald's in Romania, de Big Mac, simbolul companiei americane, mai putin.
Datele arata insa ca romanii n-au fost prea curiosi, daca fiecare din cei 22 milioane de locuitori a mancat cam jumatate de Big Mac.
McDonald's a intrat pe piata in 1995, cand nici o alta retea de restaurante fast food nu era prezenta.
Desi compania a crescut in fiecare an, profitul a intarziat sa apara.
Reprezentantii sai declarau recent ca au remarcat semne vizibile ale cresterii puterii de cumparare, fapt care a inceput sa se reflecte si in vanzari.
In primul trimestru al acestui an, vanzarile McDonald's Romania au crescut cu 17-18%.
Pentru acest an, compania si-a propus vanzari de 42 de milioane de dolari, iar tinta de crestere este tot de 10%.
Reprezentantii McDonald's sunt de parere ca anul acesta profitul mult asteptat este mai aproape ca oricand.
Compania are in Romania 48 de restaurante, in 20 de orase din tara, iar anul acesta si-a propus sa mai deschida alte doua.
Asa cum a procedat in intreaga lume, McDonald's a venit si in Romania cu schimbari care au vrut sa atraga atentia asupra faptului ca este o companie care se preocupa de sanatatea consumatorilor.
Astfel, la inceputul anului, compania a lansat pe plan local meniuri cuprinzand produse dietetice, in colaborare cu alte companii multinationale cum ar Danone sau Nestle.
De la lansare si pana in prezent, compania a numarat peste 250 de milioane de clienti.
De asemenea, compania vrea sa puna in aplicare sistemul de franciza, pe care intentioneaza sa-l extinda in viitor.
Compania numara 2.500 de angajati, iar de la intrarea pe piata locala si pana acum a investit peste 60 de milioane de dolari.
Fata de alte tari, in special din Occident si America de Nord, McDonald's are o imagine buna in Romania.
Cu toate acestea, compania americana nu a reusit sa dezvolte segmentul fast food foarte tare, intrucat concurenta nu este nici astazi prea mare.
Principalii sai concurenti sunt Pizza Hut, Spring Time, Gregory's sau Snack Attack, care opereaza brandul Sandwich Factory.
claudia.covaci@zf.ro