Companii

Midal aloca 5 milioane de euro pentru a trece de la distributie la productie

01.08.2005, 18:49 154

Grupul de firme Midal, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata romaneasca de instalatii si echipamente frigorifice, are un plan de investitii de peste cinci milioane de euro, care vizeaza in principal productia de vitrine frigorifice.

Grupul, cu capital integral romanesc, a investit deja doua milioane de euro, pentru constructia primelor doua hale de productie de vitrine frigorifice, a unei statii de imbuteliat agenti refrigeranti si a unui depozit. Resursele proprii reprezinta 30% din investitie, iar restul este credit bancar.

Unitatea este amplasata in zona Catelu, in apropiere de Bucuresti, unde grupul a achizitionat un teren de 15.000 de metri patrati. "Partea cea mai importanta a investitiei din zona Catelu se refera la asigurarea infrastructurii pentru dezvoltarea ulterioara", a declarat Ion Maracine, presedinte al grupului Midal.

"Cel tarziu in luna octombrie vom incepe productia in cadrul noii fabrici, care reprezinta primul pas in planurile de dezvoltare ale companiei noastre. Urmeaza sa construim tot acolo si sediul administrativ al grupului, precum si alte hale de productie", a spus Ion Maracine.

Alaturi de investitiile din Capitala, Midal se extinde si in provincie. Compania a concesionat deja un teren de 5.000 mp la Timisoara si studiaza oferta imobiliara din Constanta. In prezent, grupul detine depozite si magazine la Cluj, Bacau si Ploiesti. "Am infiintat filialele pentru a ne dezvolta afacerile in zonele istorice ale tarii, iar fiecare filiala are zone exclusive, in care celelalte nu pot actiona", explica Maracine.

Peste 75% din vanzarile Midal sunt realizate pe piata din provincie. Pentru a creste vanzarile pe piata din Capitala, grupul a infiintat anul acesta compania Midal Interfrig, care se pozitioneaza doar pe piata din Bucuresti. In Capitala, Midal are peste 20.000 de clienti.

Compania livreaza anual 2.000 de vitrine frigorifice pentru unitatile din industria alimentara si pentru toate categoriile de magazine, pana la lanturile mari de retail. "Vom produce cea mai mare parte a subansamblelor pentru vitrinele frigorifice aici, insa vom importa in continuare unele echipamente, care nu justifica o investitie locala", spune Maracine.

Anul trecut, grupul a inregistrat o cifra de afaceri de 28,2 milioane de lei noi (7 mil. euro), iar pentru acest an estimeaza o crestere de 16%.

"Depindem foarte tare de clima, iar anul acesta e extrem de prost din cauza ploilor si a temperaturilor foarte scazute. Cu toate acestea, la sase luni am realizat cresterea de 16% pe care trebuie sa o atingem si la sfarsitul anului", a mai spus Maracine.

Grupul de firme Midal s-a infiintat in 1991, are capital 100% romanesc, iar unicul actionar este Ion Maracine. In prezent grupul reuneste companiile Midal Group, Midal Interfrig si Midal Leasing, in Bucuresti, Midal Alf Timisoara, Midal Interfrig Trade Bacau, Midal Interfrig Ploiesti, Midal Interfrig Cluj, Midal Interfrig Constanta si Midal Holding Bucuresti.

Piata echipamentelor frigorifice este estimata la 150 mil. euro anual, peste 90% fiind acoperita de importuri. Firmele romanesti s-au specializat in proiectare, montaj, asistenta, service si consultanta. Printre cei mai importantti jucatori se numara Midal, Frigotehnica sau Eurato. dana.ciriperu@zf.ro