Companii

Narcis Mihai, Lekkerland: Ajungem la afaceri de 100 mil. euro in 2010-2011

Narcis Mihai, Lekkerland: Ajungem la afaceri de 100 mil. euro in 2010-2011

Narcis Mihai, country manager al Lekkerland: Infrastructura insuficient dezvoltata genereaza un consum mai mare de combustibil si scaderea numarului de livrari realizate intr-o zi. Daca am fi avut o infrastructura buna, am fi putut reduce costurile cu aproximativ 10%.

05.05.2008, 19:09 236

Compania germana Lekkerland Convenience a inregistrat anul trecut a rata de crestere a afacerilor de 74% fata de 2006, de aproape patru ori mai mare decat media pietei de profil, insa Narcis Mihai spune ca nu poate miza pe acelasi ritm in 2008.
"Anul a inceput destul de dificil. Aprecierea monedei euro ne-a afectat mult pe partea de costuri de transport. Salariile au crescut cu peste 10%, mai ales ca noi urmarim sa ne pozitionam salariile peste media pietei", spune Mihai.
Cu toate acestea, distribuitorul asteapta rate de crestere insemnate in urmatorii ani, vizand trecerea pragului de vanzari de 100 mil. euro in 2010-2011, dupa ce anul trecut a raportat o cifra de afaceri de 54 mil. euro.
Lekkerland a intrat pe piata romaneasca prin preluarea diviziei Macromex Convenience, specializata in distributia bunurilor de larg consum in retelele mari de benzinarii. In primul an de operare pe piata locala (2006), compania germana a raportat o cifra de afaceri de 31 mil. euro, de aproape trei ori mai mare decat valoarea vanzarilor realizate in perioada anterioara de divizia Macromex. Distribuitorul a ajuns in prezent la 200 de angajati, fata de 50 in anul 2005.
In cel de-al doilea an de operare la nivel local, Lekkerland a trecut pe profit, unul dintre factorii determinanti fiind schimbarea structurii vanzarilor. Mihai nu a comunicat detalii privind profitul companiei din 2007, insa a precizat ca nivelul acestuia nu este insemnat. "Am crescut cel mai mult pe segmentele food (produse alimentare) si non-food (produse nealimentare), unde marjele de castig sunt mai bune decat in cazul tutunului. Daca in anul 2005, ponderea in vanzari a produselor din tutun era de 25-30%, in 2006 aceasta ajunsese la 25%, iar in 2007 a fost redusa la circa 12%. Nu a fost o scadere a vanzarilor in aceasta categorie, ci o reducere a ponderii, pe fondul cresterii celorlalte categorii de produse", explica managerul. Compania are in prezent circa 150 de furnizori, printre care se numara Perfetti Van Melle sau Mars, si distribuie aproximativ 2.800 de produse.
Macromex Convenience avea in 2005 aproximativ 95% din numarul de clienti reprezentat de magazine din benzinarii, potrivit datelor companiei. Dupa preluare, Lekkerland a extins activitatile companiei pe mai multe canale de distributie, inclusiv in segmentul retailului modern si in comertul traditional. Lanturile de benzinarii reprezinta in prezent circa 50% din numarul magazinelor acoperite.
Mihai mai spune ca ponderea inca mare a magazinelor traditionale in comertul local face segmentul atractiv pentru distribuitori, cu toate ca profitabilitatea este mai usor de atins in marile lanturi de magazine datorita volumelor mari de vanzari.
Managerul si-a setat ca prioritate in acest an cresterea numarului de produse distribuite, ceea ce ar permite realizarea unor economii de scara mai importante in comertul traditional. "Daca vii cu o oferta buna de produse, poti atrage magazinele mici cu masa critica. Avem nevoie de o masa mai mare de vanzari si pentru a putea atrage furnizori noi. In distributie, daca vrei sa ai un cuvant de spus, trebuie sa ai vanzari foarte mari", afirma Mihai.
Compania a adus in acest an pe piata locala primele produse marca proprie, din import, si vizeaza dezvoltarea portofoliului local cu inca 30-40 de astfel de articole in 2008.
Produsele sunt fabricate in unitatile detinute de Lekkerland pe alte piete sau in fabrici cu care compania germana colaboreaza pentru dezvoltarea marcilor proprii.
"Vor fi in special produse de impuls pentru magazine de proximitate, insa le vom lista si in lanturile internationale de comert. Strategia de dezvoltare a marcilor proprii in Romania depinde insa foarte mult de evolutia cursului de schimb", mentioneaza Mihai. O alta directie de dezvoltare a distribuitorului este segmentul logistic, compania avand deja colaborari cu furnizori doar pentru serviciile de depozitare.
Anul trecut, Lekkerland Romania a anuntat mutarea intr-un depozit cu o suprafata de 7.000 de metri patrati la marginea Capitalei, de peste trei ori mai mare decat cel in care operase anterior.
Compania opereaza in principal in Bucuresti, piata care reprezinta circa 30% din vanzarile de bunuri de larg consum din Romania, potrivit lui Narcis Mihai. Managerul anticipeaza dezvoltarea ariei de acoperire in tara in urmatorii ani, compania avand deja in acest moment operatiuni si in orase precum Cluj-Napoca sau Timisoara.
Una dintre cele mai mari dificultati ale distribuitorilor activi pe piata din Bucuresti este starea infrastructurii din interiorul orasului si din jurul acestuia.
"Infrastructura insuficient dezvoltata genereaza un consum mai mare de combustibil si scaderea numarului de livrari realizate intr-o zi. Daca am fi avut o infrastructura buna, am fi putut reduce costurile cu aproximativ 10%", afirma Mihai.
Lekkerland Romania se numara printre cele mai mari zece companii de distributie a produselor FMCG (bunuri de larg consum) la nivel local. Alti jucatori mari pe piata de profil sunt Interbrands Marketing & Distribution, Top Brands Distribution, Aquila Group sau Macromex.
Cei mai mari 10 distribuitori de pe piata bunurilor de larg consum (FMCG) au ajuns anul trecut la afaceri cumulate de aproximativ doua miliarde de euro, raportand un ritm mediu de crestere a vanzarilor in lei de circa 25% fata de 2006. O rata de crestere similara, de 19,5% (in lei), a fost estimata recent de compania de cercetare de piata MEMRB pentru intregul sector al bunurilor de larg consum.
"Este o piata competitiva. Pana la urma, si producatorul care isi face singur distributia este un competitor pentru noi. De aceea, un distribuitor trebuie sa fie convingator, sa explice producatorilor de ce este mai simplu sa externalizeze distributia si sa se concentreze pe marketing si pe strategiile de dezvoltare a produselor", spune Mihai.