Companii

Nuclearelectrica este fortata sa iasa de pe bursa de energie din cauza ANRE

10.12.2007, 17:05 21

Nuclearelectrica, unul dintre cei mai mari si mai ieftini producatori de energie electrica la nivel local, s-a vazut obligata la sfarsitul sapatamanii trecute sa se retraga de pe bursa de energie OPCOM din cadrul a sase licitatii de vanzare a energiei programate pentru ziua de maine.
Motivul care a stat la baza anularii acestor licitatii este faptul ca pana la acest moment Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a transmis cota de energie pe care producatorul trebuie s-o livreze anul viitor pe piata reglementata, adica pentru populatie si micii cosumatori industriali. Fiecare producator de energie este obligat sa dea pe piata reglementata o anumita cantitate stabilita de ANRE, restul urmand sa fie tranzactionata pe bursa de energie OPCOM sau folosita pentru onorarea unor contracte directe semnate cu mai multi ani in urma.
Faptul ca ANRE intarzie sa publice aceste cote, ii pune pe producatorii de energie in imposibilitatea de a face tranzactii pe Bursa pentru ca nu stiu exact cata energie disponibila le ramane dupa calcularea cotelor.
Acest lucru duce la un blocaj pe bursa de energie si ii afecteaza si pe traderii care nu au de unde sa-si cumpere energia necesara.
In plus, sfarsitul anului constituie cel mai incarcat moment de realizare a noilor contracte, decizia ANRE de a nu publica aceste cote tensionand si mai mult acest moment.
"Informam ca pana sambata, 8 decembrie, ANRE nu a transmis cantitatile de energie electrica esalonate in timp pentru 2008, stabilite de Autoritate pentru contractele reglementate ale Nuclearelectrica. Avand in vedere obligativitatea contractelor reglementate si prioritatea lor fata de tranzactiile pe piata concurentiala, ne vedem pusi in situatia de a solicita anularea sesiunilor de licitatie programate de OPCOM in ziua de 11 decembrie 2007 pentru tranzactionarea ofertelor Nuclearelectrica", spune Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica.
Compania intentiona sa vanda
1,2 milioane de MWh, la preturi cuprinse intre 145 de lei si 147 de lei pe MWh cu o perioada de livrare de un an. Cazul Nuclearelectrica nu este singular, in prezent toti producatorii de energie aflandu-se in aceeasi situatie.
Contactat de Mediafax, Nicolae Opris, vicepresedinte ANRE, a precizat ca institutia va transmite producatorilor de energie, pana la 15 decembrie, cotele reglementate pentru anul viitor.
Nuclearelectrica si-a vazut majorata cota de energie livrata la pret reglementat de la 57% in primele doua trimestre la 80% in trimestrul al treilea 2007 si 75% in trimestrul patru, lucru care s-ar putea sa influenteze negativ rezultatele companiei pana la sfarsitul anului.