Companii

Numărul doi din Lukoil demisionează

Autor: Roxana Petrescu

13.09.2010, 23:03 68

Directorul general adjunct al Lukoil România, Andrei Chirilescu,a decis să pună punct carierei din cadrul celui de-al treileajucător ca importanţă din piaţa petrolieră locală, după o şedere dezece ani în top managementul companiei.

"Este o decizie luată din motive personale. Este tot ceea ce potspune acum", a declarat Chirilescu.

Plecarea lui Chirilescu din top managementul companiei vine încontextul în care la mijlocul lunii iunie, Constantin Tampiza, 63de ani, directorul general al LukOil România pe o perioadă de optani de zile, a fost înlocuit de un director rus, Maxim Khitrov. Lamomentul respectiv, Tampiza a precizat că înlocuirea sa de laconducerea operaţiunilor gigantului rus pe piaţa locală aintervenit în contextul în care a fost numit reprezentat în Româniaal preşedintelui Lukoil, Vagit Alexperov.

Potrivit datelor prezentate de companie, înlocuitorul luiTampiza are 42 de ani şi 15 ani de experienţă în domeniulindustriei petroliere, ocupând anterior venirii sale în România ofuncţie în top managementul unei companii aparţinând Lukoil.

Mandatul celor doi manageri, Andrei Chirilescu şi ConstantinTampiza, a reprezentat perioada în care au avut loc cele maiimportante transformări în ceea ce priveşte activitatea Lukoil.Astfel, dacă la începutul anilor 2000 compania avea afaceri decirca 20 de milioane de euro prin intermediul a aproximativ 250 deangajaţi, la sfârşitul anului trecut afacerile companiei au ajunsla aproape 780 de milioane de euro cu peste 3.600 de angajaţi.Reţeaua de benzinării a Lukoil România are circa 300 de puncte dealimentare, număr menţinut constant în ultimii ani.

În afară de Lukoil, ceilalţi mari jucători din piaţa petrolierălocală sunt Petrom, cea mai mare companie din România, Rompetrol,MOL şi Eni România. În primele şase luni ale anului, cererea decarburanţi pe partea de retail, adică prin benzinării, a scăzut cu6%, scăderea fiind mai mare decât cea consemnată pe întreg anultrecut. Deşi majoritatea companiilor de profil îşi programaseră orevenire în a doua parte a anului, acest lucru va fi imposibil derealizat pe fondul măsurilor de austeritate luate de Guvern careprevăd scăderea salariilor şi concedierea a zeci de mii de oamenidin sectorul bugetar. În acest context, petroliştii şi-au revizuitestimările, majoritatea spunând că în 2010 scăderea cererii decarburanţi ar putea fi de 10%.