Companii

Oltchim: dupa trei ani de pierderi, vine profitul

29.04.2004, 00:00 11

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, care de ani de zile inregistreaza pierderi de zeci de milioane de dolari, a incheiat primul semestru cu un profit net de 89 miliarde de lei (2,6 milioane de lei), fata de o pirdere de 21 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut, si si-a propus sa incheie intreg anul pe profit. "Sunt sigur ca vom inchieia intreg anul pe profit," a declarat pentru Ziarul Financiar Constantin Roibu, directorul general al combinatului. Combinatul este specializat in productie de PVC si de produse petrochimice.
Combinatul chimic, care a mers pe pierdere din 2001 a reusit sa inregistreze si anul trecut cateva luni cu profit, fapt care a dat emotii speculatorilor de la Bursa, unde se tranzactioneaza actiunile companiei. Combinatul a ajuns insa la finalul anului, tot cu pierderi. Oltchim a pierdut anul trecut peste 650 miliarde de lei (20 milioane de dolari), din cauza dobanzilor la datoriile uriase si a costutilor fixe ridicate.
Compania a reusit in primul trimestru sa isi majoreze cifra de afaceri cu 60%, valoarea vanzarilor din aceasta perioada ale combinatului chimic fiind de 3.056 miliarde de lei (90 milioane de dolari).
Roibu spune ca anul acesta au fost puse in functiune toate investitiile combinatului din ultimii ani, iar combinatul functioneaza acum la capacitate maxima. "Crestetea productiei si a vazarilor ne-au redus costurile fixe pe unitatea de produs, si de aceea am trecut pe profit," mai spune Roibu. Directorul combinatului spune ca vanzarile de produse chimice vor creste anul acesta mai ales pe baza exporturilor, care se vor ridica anul acesta la 250 milioane de dolari, fata de 146 milioane de dolari anul trecut. Oltchim exporta in principal pe piata est-europeana, cea vest-europeana, in Turcia si tarile arabe.
Investitiile realizate de combinat in ultimii ani au fost finantate din mai multe imprumuturi pe care Oltchim nu a mai reusit sa le restuituie. Diferenta dintre valoarea activelor combinatului si datoriilor a ramas negativa si la finalul primului semestru, dar mai reprezinta doar 26 miliarde de lei, fata de 115 miliarde de lei la inceputul anului.
Actioanarii companei au aprobat inca de anul trecut transformarea unor datorii ale companei catre AVAB in valoare de peste 100 milioane de dolari in actiuni, dar majoarea nu a fost realizata pana in prezent. Dupa operarea majorarii de capital statul isi va consolida pozitia majoritara la Oltchim urmand sa ajunga la o cota de peste 90% din actiuni.
Oltchim a fost scoasa la privatizare din nou anul trecut insa procesul a fost amanat din cauza contestatiilor depuse de unii din investitorii interesate de achizitia combinatului: grupul Rompetrol. In afara de Rompetrol, de achizitia Oltchim au fost interesati si Lukoil si grupul austriac Vienna Capital Partners.
vlad.nicolaescu@zf.ro