Companii

Patriciu, singur in Rompetrol dupa plecarea sefilor cheie

03.08.2009, 00:00 89

Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol, a ramas singurul roman in consiliul de administratie al organizatiei cu afaceri de 8,7 mld. dolari pe care a construit-o in jurul rafinariei Petromidia, iar toti oamenii sai cheie au fost inlocuiti de noii actionari cu manageri kazahi.

In total, in structurile de management ale Rompetrol figureaza acum 7 kazahi. Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute, KazMunaiGaz, compania de stat kazaha care a preluat in proportie de 100% actiunile Rompetrol, a anuntat noua echipa de conducere din care lipsesc Eric Kish, fost senior vicepresedinte pentru companiile de servicii si functiuni suport, dar si Dan Ionescu, director operational al grupului (COO). Cei doi au fost angajati ai Rompetrol timp de zece ani, fiind considerati oameni cheie in structura grupului, participand practic la dezvoltarea acestuia. Kish a declarat recent ca deocamdata nu a luat o decizie in ceea ce priveste viitorul apropiat, iar Dan Ionescu nu a putut fi contactat.

Alaturi de ei, au mai parasit compania Adrian Petrus, directorul financiar, dar si Ion Sturza, fost director general adjunct al Rompetrol si membru al consiliului de administratie. Multi dintre noii manageri kazahi numiti nici macar nu sunt cunoscuti de angajati.

"Unii nici macar nu s-au mutat aici. Nici macar nu au permise de munca. Situatia este extrem de neclara acum", spun surse din companie.

Noul director general executiv al grupului este Saduohas Meraliev. In locul lui Dan Ionescu a fost numit Jilbaiev Alibek care va prelua doar conducerea activitatilor de trading.

 

Kazahii la putere

  • Sadouhas Meraliev, CEO al Rompetrol, l-a inlocuit pe Dinu Patriciu care a ramas in CA
  • Ion Sturza a parasit functiile de director general adjunct si pe cea de membru al consiliului de administratie
  • Eric Kish, fost senior vicepresedinte, a fost inlocuit din functie de Ierjan Orinbasarov
  • In locul lui Dan Ionescu, fost director de operatiuni, a fost numit Alibek Jilbaiev. Functia de COO a fost eliminata
  • Adrian Petrus, fost CFO, a fost inlocuit cu Dmitri Grigoriev
  • Au ramas Titov Buzescu, Cosmin Cocean si Andre Naniche in functiile de director pe retail, rafinare si petrochimie, respectiv director general adjunct
  • A fost schimbat presedintele consiliului de administratie, in locul lui Daniar Berlibaiev fiind adus Tolegen Bozjanov