Companii

Pierderi mai mari la Mittal Steel Iasi

27.07.2005, 19:24 27

Producatorul de tuburi din fonta si otel Mittal Steel Iasi a incheiat primele sase luni ale anului cu o pierdere de 8,88 de milioane de euro (32,5 milioane de lei) la o cifra de afaceri de 35,6 milioane de euro (130 de milioane de lei), cu 14,6% mai mica fata de perioada similara a anului trecut. In prima jumatate a 2004, compania inregistrase un profit de circa un milion de euro.

Mittal a avut in aceasta perioada cheltuieli semnificative cu personalul, la un nivel de 6,35 milioane de euro (23,3 de milioane de lei), pe fondul programului de adaptare a nivelului fortei de munca la cerintele companiei. Nici piata internationala nu a ajutat insa producatorul de tuburi iesean. Cererea catre producatori a fost mai redusa in acest an, in conditiile in care distribuitorii si-au facut stocuri semnificative la finalul anului trecut, pe fondul cresterii generale a preturilor.

La nivelul anului trecut, Mittal Steel Iasi a inregistrat o pierdere de 0,3 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 82,6 milioane de euro.

Dupa primele noua luni ale anului trecut, Mittal Steel Iasi reusise sa treaca pe profit, compania inregistrand la finalul lunii septembrie un profit net de 0,1 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 58,2 milioane de euro. Vanzarile societatii crescusera in aceasta perioada de peste cinci ori comparativ cu situatia din primele noua luni din 2003, avand la baza tendintele de pe piata mondiala a otelului, unde preturile s-au ridicat constant pe fondul unei cereri sustinute din partea economiei chineze.

Mittal Steel, cel mai mare producator de otel la nivel mondial, este prezent in Romania din anul 2001, cand grupul LNM a preluat de la stat 92% din actiunile Sidex Galati. De atunci, grupul siderurgic anglo-indian a achizitionat pe rand Petrotub Roman, Tepro Iasi si Siderurgica Hunedoara.

In Romania, valoarea afacerilor Mittal Steel a fost de circa 2,35 mld. $ (1,8 mld. euro) in 2004. In luna martie, Mittal Steel Iasi a incheiat contracte in valoare de peste 3,3 milioane de euro cu diferite societati detinute de actionarul majoritar al combinatului, Mittal Steel Holdings. Mittal Steel Iasi este listata la Bursa Electronica Rasdaq. La ultimul pret de tranzactionare a actiunilor, de 1,7 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei este de 6,2 milioane de euro.