Companii

Pirelli are in plan inca o fabrica, de 70 de milioane de euro

Pirelli are in plan inca o fabrica, de 70 de milioane de euro

Pirelli va produce 5 milioane de anvelope pe an la fabrica de la Slatina

27.10.2006, 18:48 56

Grupul italian Pirelli ar putea demara anul viitor o investitie de 70 mil. euro intr-o fabrica de filtre pentru motoare diesel, dupa ce saptamana aceasta a finalizat o investitie de 170 mil. euro intr-o unitate de productie a anvelopelor.
"Anul viitor am putea incepe in Gorj constructia unei noi fabrici pentru filtre destinate motoarelor diesel, cel mai probabil inceperea productiei efective fiind estimata pentru inceputul anului 2008, daca proiectul va fi aprobat", a declarat Guglielmo Fiocchi, country managerul Pirelli Romania.
Investitia pentru fabrica ce va fi amplasata pe o suprafata de 10 hectare din cadrul parcului industrial Sadu din judetul Gorj ar putea ajunge la peste 70 de milioane de euro.
Divizia de anvelope a Pirelli a investit deja 170 de milioane de euro la Slatina in dezvoltarea unui centru de productie de anvelope de inalta performanta, in imediata apropiere a fabricii de cord metalic, inaugurata anul trecut in parteneriat cu grupul german Continental.
Fabrica ocupa o suprafata de 60.000 de metri patrati si va produce anul acesta 300.000 de anvelope, pentru ca de anul viitor sa ajunga la 2 milioane de anvelope. Dupa finalizarea investitiilor, fabrica va putea ajunge la o productie maxima de aproape 5 milioane de unitati, potrivit oficialilor.
"Slatina este un motor adiacent al activitatii noastre in Europa. Productia va creste exponential pana in 2009, iar 99% va fi exportata preponderent in Europa de Vest si Sud-Est, dar si in SUA", a declarat Francesco Gori, CEO Pirelli Tyre S.p.A.
Unitatea din Slatina este destinata productiei de anvelope varf de gama pentru autoturisme si vehicule de tip SUV. Pana in ianuarie 2007, numarul angajatilor va ajunge la 700, din care 450 vor lucra direct in productia de anvelope. Cand fabrica va ajunge la potentialul maxim de productie, numarul total al personalului va ajunge la 1.000 de persoane.
Dupa ce capacitatea de productie va fi exploatata la maxim, producatorul ar putea extinde activitatea in cadrul complexului industrial prin construirea unei facilitati similare in imediata vecinatate.
"Avem toate utilitatile, reteaua de apa, de alimentare cu energie si chiar si forta de munca pentru extinderea productiei, deocamdata insa trebuie sa atingem maximul, pentru ca momentan lucram la 20% din capacitate. Am ales varianta de dezvoltare in Slatina pentru ca ne ofera posibilitatea de extindere si pentru ca pana acum un an mai aveam aici o fabrica ce a apartinut de Pirelli (fabrica de cabluri si sisteme, divizie pe care Pirelli a decis sa o vanda la nivel international - n. red.)", a declarat Fiocchi.
Constructia fabricii de la Slatina face parte din strategia Pirelli de expansiune pe piata romaneasca, asa cum a facut-o anterior si producatorul german Continental (prin investitii de tip greenfield) sau cel francez Michelin (prin achizitia unui jucator local).
Compania italiana apreciaza ca Europa Centrala si de Est va reprezenta in urmatorii ani una dintre pietele de referinta inclusiv pentru anvelopele de inalta performanta, previziunea de crestere a cererii fiind de peste 10% pe an.
Pe langa activitatea de productie, Pirelli va dezvolta la Slatina o platforma de servicii logistice, informatice si comerciale. Compania a incheiat un acord de colaborare cu Universitatea din Craiova, pentru organizarea de cursuri postuniversitare si arii de cercetare comune.
Grupul Pirelli, infiintat in anul 1902, detine in prezent 24 de fabrici in 12 tari din intreaga lume si o retea comerciala care acopera 160 de tari de pe cinci continente. Investitiile de sute de milioane de euro ale producatorilor internationali de anvelope, printre care Continental sau Michelin, vor trece productia de anvelope din Romania pentru prima data de pragul de 15 milioane de unitati in acest an, mai ales pe fondul exporturilor.
Cu o valoare de aproximativ 300 mil. euro, exporturile de anvelope s-au triplat in volum in ultimii cinci ani, potrivit Institutului National de Statistica, in timp ce importurile s-au dublat ca volum si au trecut de 100 mil. euro ca valoare. Romania are astfel un sold comercial pozitiv pe acest segment de 200 mil. euro.