Companii

Producatorul de sosete Jacquemard isi muta o parte a productiei din Franta in Romania

06.10.2005, 18:50 153

Jacquemard, cel mai mare producator francez de sosete, intentioneaza sa reloce o parte a productiei catre Romania, dupa ce a decis sa inchida o facilitate din Franta, potrivit cotidianului economic francez Les Echos.

"Tinand cont de costul de fabricatie al unei perechi de sosete la Romilly, continuarea activitatii de productie in Franta va conduce mai devreme sau mai tarziu la falimentul companiei", afirma Gerard Labouze, directorul general al Jacquemard, citat de publicatia franceza.

Managementul companiei Jacquemard a anuntat ca isi va reduce numarul de personal cu 296 de angajati la fabrica Romilly-sur-Seine, invocand cauze ce tin de eliminarea cotelor la textilele chinezesti si dezvoltarea inregistrata de sectorul hard discount.

In Romania, Jacquemard detine fabrica Elca din Campina, care anul trecut a avut un aport de 25% in productia totala realizata de companie. In acest an se asteapta ca aceasta pondere sa urce pana la o treime.

"Intentia lor este sa renunte treptat la contractele de lohn din tari precum Turcia si Portugalia, dupa ce au renuntat la cele din Italia si sa transfere totul catre Romania", afirma Catalin Barbu, directorul comercial al societatii Elca.

Compania a mai angajat in acest an inca 90 de oameni, ajungand pana la 420 de salariati. Pana la finele anului urmeaza ca numarul de angajati sa avanseze pana la 450 de salariati. Angajarile nu se vor opri aici, urmand a fi continuate si anul viitor, o data cu investitiile in cresterea capacitatilor de productie.

Momentan, fabrica din Campina are 350 de masini de tricotat, iar anul viitor capacitatea de productie va fi suplimentata cu inca 150 de utilaje. O parte din utilaje vor fi aduse din Franta de la facilitatile care au fost inchise. Din 2002, data la care a preluat unitatea din Campina, Jacquemard a investit peste 300.000 de euro in utilaje. De asemenea, a inceput constructia la o noua hala de productie, investitie de 250.000 de euro, care va fi gata la inceputul anului viitor.

In primavara anului urmator vor incepe lucrarile la o alta hala destinata depozitarii materiilor prime si produselor finite, care va presupune o investitie similara celei de productie de circa 250.000 de euro.

In 2004, productia companiei s-a ridicat la 8,5 milioane de perechi de sosete, urmand ca in acest an aceasta sa fie majorata cu peste 50%, pana la 13,5 milioane de perechi. Estimarile pentru acest an indica o pondere a exporturilor de 97% din productie.

Pana acum, planul de productie pe acest an a fost realizat in proportie de 95%, afirma oficialii Elca.

Anul viitor este programata majorarea capacitatii de productie cu inca o treime, pana la 18 milioane de perechi.

Anul trecut, Elca a obtinut o cifra de afaceri de 10,4 milioane lei (2,57 milioane euro) si un profit de 0,75 milioane lei (185.000 de euro).

Oficialii Jacquemard au afirmat ca daca se lua decizia continuarii productiei in Franta, aceasta ar fi dus mai devreme sau mai tarziu la disparitia companiei, dat fiind costul ridicat de productie al unei perechi de sosete la facilitatea de la Romilly. Pana acum in aceasta locatie se realiza aproape 20% din productie.

Reprezentantii companiei spun ca retailerii cauta preturi din ce in ce mai mici si vor sa dispuna de un numar din ce in ce mai mare de servicii si operatiuni inovative de logistica. In locul fabricii din orasul francez va functiona o unitate de logistica, care pe termen lung va permite companiei Jacquemard sa mentina 258 de locuri de munca si sa faca alte angajari.

In 2004, Jacquemard a fabricat 36 de milioane de perechi de sosete, in principal sub marca Olympia si a inregistrat o cifra de afaceri de 52 de milioane de euro.

marius.anton@zf.ro