Companii

Profit de trei ori mai mare pentru Oil Terminal

16.08.2004, 00:00 27

Operatorul portuar Oil Terminal Constanta a obtinut, in primele sale luni ale anului, un profit net de trei ori mai mare decat cel estimat, ajungand pana la 1,4 milioane de euro (57 miliarde de lei), in timp ce veniturile companiei au atins suma de 12,8 milioane euro (523 miliarde de lei), fata de nivelul anticipat de 11 milioane de euro (445 miliarde de lei).
Cheltuielile totale au avut un ritm mai mic de crestere, de 8%, situandu-se la 11,5 milioane de euro (466 de miliarde de lei), fata de nivelul anticipat, de aproximativ 10,5 milioane de euro.
Cifra de afaceri neta a societatii in primele sase luni a fost de 33 de milioane de euro.  Trei clienti, si anume Rompetrol Rafinare, SNP Petrom- Sucursala Arpechim si Carom Onesti, au o contribuit in proportie de 54% la afacerile companiei in acest an.
Surse din Ministerul Economiei si Comertului au declarat insa ca rezultatele sunt conjuncturale - societatea a incheiat mai multe contracte decat fusese prevazut, dar acest lucru nu inseamna ca exista o tendinta consolidata de crestere.
In primele sase luni, programul de prestatii al companiei a fost realizat in proportie de 107%. Astfel, benzina a inregistrat o depasire de 121 mii de tone (117%), motorina de 79 de mii de tone (110%), titeiul de 224 de mii de tone (109%), iar la produsele chimice depasirea a fost de 86 de mii de tone (120%). Pacura insa a avut un defict de 147 de mii de tone.
Oil Terminal realizeaza an de an cea mai mare parte a investitiilor in lunile de vara cand conditiile meteo sunt favorabile. Acesta este si motivul pentru care profitul companiei pe primul trimestru este, de regula, mai mare decat in trimestrele urmatoare. Anul 2004 nu a facut exceptie din acest punct de vedere.
Obiectul de activitate al Oil Terminal este prestarea de servicii privind primirea, depozitarea, conditionarea si expedierea titeiului, a produselor petroliere si a produselor chimice lichide. Compania, care a fost declarata societate comerciala de interes strategic, opereaza rezervoarele, conductele de transport a titeiului si a produselor petroliere, statiile de pompare si alte instalatii aferente livrarilor de produse petroliere prin porturile de la Marea Neagra.
Programul de prestatii petroliere al companiei pentru acest an se ridica la aproximativ 10 milioane de tone de produse petroliere, in timp ce nivelul investitiilor programate este de peste 2 milioane de euro, cu circa 500.000 de euro mai mult decat suma alocata in 2003. Compania estimeaza, pentru acest an, realizarea unui profit brut de 22,8 miliarde de lei si venituri totale de 780 miliarde de lei
Societatea Oil Terminal a obtinut anul trecut un profit de 1,2 milioane de euro, nivel de peste trei ori mai mare fata de cel inregistrat in 2002, raportat la o cifra de afaceri 22 milioane de euro.
Dupa modificarile efectuate in acest an, compania are un capital social de 14,3 milioane de euro, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 1000 de lei. Principalul actionar este Ministerul Enonomiei si Comertului, care detine aproape 70% din actiuni. Principalul minoritar este fondul american de investitii Broadhurst, cu o detinere de aproape 12% din titluri.
Societatea este cotata la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind, in sedinta de vineri, de 1.850 de lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 26,3 milioane de euro.
andrei.frunza@zf.ro