Companii

Puratos Romania: vanzari pentru brutarii si patiserii de 20 mil. euro si o noua fabrica

21.11.2005, 18:31 268

Compania Puratos, filiala locala a grupului belgian activ de peste 80 de ani in industria ingredientelor pentru brutarie si patiserie, estimeaza dublarea cifrei de afaceri in acest an fata de 2004, pana la 20 mil. euro, in principal datorita integrarii in afacerea grupului a principalului sau distribuitor, Overseas, divizia de ingrediente pentru panificatie, achizitionata anul trecut.

"Decizia de a achizitiona o divizie din Overseas face parte din strategia firmei de a se apropia de clientii finali si de posibilitatea de a controla oamenii de vanzari si de a investi in ei", a declarat Alain Hottlet, director general al Puratos Romania.

Hottlet a precizat ca strategia de achizitii e planificata de la Bruxelles. "Noi trebuie sa organizam totul aici si sa nu ne pierdem concentrarea de pe businessul de baza", a mai spus directorul Puratos. El nu a dorit sa precizeze nivelul tranzactiei.

Dupa achizitia diviziei de ingrediente pentru panificatie din cadrul Overseas, pasul urmator al Puratos vizeaza cresterea capacitatilor de productie.

In acest scop, dar si pentru a integra mai eficient toate departamentele societatii, Puratos a investit intr-o noua fabrica, in partea de nord a Bucurestiului, locatie unde se vor muta atat activitatile de productie, cat si cele administrative.

"Acum suntem prea dispersati in Bucuresti si de aceea am luat decizia de a uni toata activitatea intr-o singura locatie", a mai spus Hottlet.

Pe o suprafata de 1.200 de mp sunt construite birourile, iar fabrica va avea circa 4.000 mp. "Noi nu suntem interesati de piata de real-estate, ci preferam sa ne concentram pe afacerea de baza, asa ca vom inchiria fabrica si spatiile pentru birouri de la firma care a realizat proiectul", a adaugat Hottlet.

El a mai spus ca investitiile realizate in cresterea capacitatilor de productie vor sustine si activitatile de export. Deocamdata compania exporta doar in Republica Moldova.

"Vom creste exporturile in special in Serbia si Bulgaria, insa focusul nostru ramane piata romaneasca, unde estimam o cota de 25-30% in prezent. Suntem aici pe termen lung si vrem ca clientii nostri sa-si creasca afacerile pentru ca doar asa putem creste si noi", a mai precizat Hottlet. El a mai spus ca unul dintre avantajele concurentiale ale Puratos tin de posibilitatea de a utiliza portofoliul international al grupului.

Intrata pe piata locala prin activitati de productie in martie 1996, compania are in prezent peste 2.000 de clienti directi si alti 4.000 de clienti indirecti, care redistribuie produsele la nivel local. Puratos vinde in Romania 150 de produse, grupate in categoria ingredientilor pentru brutarii, patiserii si ciocolaterii. Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 10,4 mil. euro.

In primele noua luni din acest an Puratos a inregistrat o crestere de peste 30% a vanzarilor, fata de aceeasi perioada din 2004.

"Piata de produse pentru cofetarii si brutarii se va schimba in urmatorii ani, la fel cum s-a intamplat si cu cea a produselor de patiserie, care in urma cu zece ani nici nu exista. Sunt retele de francize care reprezinta un adevarat motor pentru aceasta piata", mai spune Hottlet.

Puratos Romania este filiala locala a grupului belgian Puratos, activ de peste 80 de ani in industria ingredientelor pentru brutarie si patiserie. Cu 4.500 de angajati in intreaga lume si 59 de fabrici in 41 de tari, grupul are o cifra de afaceri anuala de aproape 800 mil. euro. dana.ciriperu@zf.ro