Retail&Agrobusiness

Coca-Cola primeşte o nouă lovitură pe piaţa locală: vânzările scad cu peste 10% în T1, după un declin de 8% anul trecut

Coca-Cola primeşte o nouă lovitură pe piaţa locală:...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

02.05.2024, 12:45 1509

Coca-Cola HBC România, liderul pieţei de băuturi răcoritoare, a înregistrat în primul trimestru o scădere a volumelor cu peste 10% (low-double digits), declin condus de categoriile de băuturi carbonatate şi de cele necarbonatate, se arată în ultimul raport al grupului.

„Consumul rămâne plin de provocări, fiind afectat de introducerea taxei pe zahăr în ianuarie, venită după creşterea TVA din ianuarie 2023 şi lansarea Sistemului Garanţie-Returnare în noiembrie 2023. Categoriile de băuturi energizante şi de cafea au continuat să aibă un moment bun cu volume în creştere cu peste 17% (high-teens) şi respectiv cu 14-16% (mid-teens)”, se arată în raportul citat.

Declinul vine după ce compania a avut în 2023 o scădere a volumelor de 8,3% faţă de anul precedent, arată ultimul raport al companiei. Aceasta este a doua cea mai mare scădere  anuală a volumelor îmbuteliatorului unor branduri precum Coca-Cola, Fanta, Sprite şi Dorna în ultimul deceniu, conform unei analize ZF pe baza datelor din arhiva ZF şi din rapoartele anuale ale gigantului. Însă, la fel ca în primul trimestru din acest an, cafeaua şi băuturile energizante au avut un avans de peste 10%.

La nivel de grup, Coca-Cola HBC a consemnat o creştere organică a veniturilor de 12,6%, la 2,22 miliarde de euro şi a volumelor de 1,8% la 632 million cases (3,5 miliarde de litri). În ţări din estul Europei precum Ungaria, Polonia sau Republica Cehă au fost pe o pantă ascendentă, conform raportului anual.

Coca-Cola HBC România a terminat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei (circa 650 mil. euro), în creştere cu peste 15% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO