Companii

Revenirea Bursei a ajutat si performantele fondurilor mutuale

01.12.2004, 00:00 16

Fondurile cu plasamente preponderent in actiuni au adus si luna trecuta cele mai mari castiguri dintre fondurile mutuale existente in acest moment pe piata, pe fondul evolutiei in crestere a principalelor titluri listate pe cele doua burse.
Indicii BET si BET - C, care urmaresc actiunile listate pe Bursa de Valori, au avut in octombrie cresteri in jur de 20%, in timp ce indicele RASDAQ - C a sintetizat evolutia companiilor de pe Bursa Electronica RASDAQ printr-o apreciere de 14%. In prezent, majoritatea fondurilor au intr-o proportie mai mare sau mai mica plasamente in actiuni.
In aceste conditii, cea mai buna performanta a avut-o luna trecuta  fondul Napoca, administrat de Globinvest, care are  aproape 60% din activ plasat in actiuni cotate. In perioadele favorabile pietei de capital, societatea de administrare a fondului intentioneaza marirea expunerii in actiuni cotate pana la limita maxima admisa de legislatie, de 70% din activul administrat.
Cresteri mai mari au avut si celelalte fonduri orientate spre actiuni. Astfel, Oportunitati Nationale, un fond administrat de Vanguard, a adus un castig de 5,9%,  performante similare avand si fondurile Intercapital si Omnivest, administrate de Certinvest si respectiv, de SIRA. Toate aceste fonduri au intre 48-49% din active plasate in actiuni. Intercapital a subscris pe parcursul lunii trecute in cadrul ofertei publice initiale lansate de societatea de brokeraj SSIF Broker. Omninvest a fost preluat de SIRA la inceputul acestui an si a fost transformat in fond pe actiuni prin restructurarea portofoliului.
Un randament peste cel inregistrat de cele trei fonduri a fost adus de fondul Integro, administrat de Quadrant Asset Management. Si acest fond are cea mai mare parte din activ plasata in actiuni cotate, care detin o pondere de 33,2% in structura activului. Integro are plasamente importante  si in obligatiuni, cu o pondere de 23,8%, dar si in certificate de trezorerie, in acest caz, ponderea in activ fiind de 26,2%
 Ponderea ridicata a activelor fondurilor monetare  in totalul activelor fondurilor a determinat ca randamentul mediu al fondurilor  mutuale romanesti sa inregistreze o crestere sub aprecierile aduse de fondurile cu plasamente preponderent in actiuni. Astfel, cresterea medie a fondurilor in octombrie a fost de 2,14%, peste rata inflatiei de 1,12% si aprecierea inregistrata de leu in raport cu moneda unica europeana,. care a fost de 0,4%. Castigul mediu adus de fondurile mutuale in ultimul an a fost de 21 %.
Valoarea activelor nete totale ale tuturor fondurilor  a fost in octombrie de peste 4.095 miliarde de lei (peste 100 milioane de euro), in scadere cu 5,6% fata de luna precedenta. Mai mult de jumatate din aceasta suma reprezinta activele fondului inchis de investitii administrat de banca germana DePfa, prin care a investit in instrumente cu venit fix denominate in lei.
Administratorii fondurilor de investitii se asteapta ca in urmatorii doi ani valoarea activelor administrate de fondurile deschise de investitii sa creasca pana la 400 milioane de euro, datorita liberalizarii contului de capital incepand cu anul viitor, in conditiile in care randamente care pot fi obtinute pe piata de la noi se mentin in continuare la valori peste cele oferite de pietele internationale.  catalin.ciocan@zf.ro