Companii

Romexterra Leasing, in crestere cu 80% pe primul semestru

03.08.2005, 18:57 11

Romexterra Leasing a finantat, in primele sase luni, contracte in valoare de 14,5 milioane de euro, cu peste 80% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, cand a inregistrat 8 milioane de euro, a declarat presedintele companiei, Cornel Coca Constantinescu.

"Pana la sfarsitul anului, intentionam sa ne dublam portofoliul, pana la cel putin 25 de milioane de euro", a spus Constantinescu.

Cifra de afaceri realizata in primul semestru de Romexterra Leasing este de 9,5 milioane de euro, depasind deja cifra de afaceri pe intreg anul trecut, in timp ce profitul brut s-a ridicat la aproape 700.000 de euro, dublu fata de acelasi interval din 2004.

Compania doreste sa dezvolte finantarea de proiecte, punand accent pe echipamentele de foraj petrolier. In 2005, circa 80-85% din totalul contractelor a revenit unor astfel de proiecte, restul de 15-20% fiind acoperit de autovehicule.

Oficialul Romexterra Leasing apreciaza ca momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana va impune stabilizarea pietei de leasing.

"In prezent, companiile mari practica o dobanda de 8-9% la finantarile auto, in timp ce companiile mai mici au dobanzi de 11-14%. Pe vitor insa, societatile mici vor fi nevoite sa-si alinieze dobanzile la nivelul celor practicate de companiile mari", a adaugat Constantinescu.

Romexterra Leasing va deschide in acest an zece puncte de lucru, ajungand astfel la un numar de 17 reprezentante. Potrivit lui Constantinescu, activitatea de retail poate lua amploare doar prin infiintarea unor puncte de lucru in teritoriu.

In prezent, compania are deschise birouri in sapte orase: Bucuresti, Oradea, Cluj, Targu-Mures, Constanta, Braila si Galati.

Romexterra Leasing a finantat in 2004 contracte in valoare de 18,14 milioane de euro si a raportat un profit net de 481.229 de euro. Principalul actionar al companiei este Romexterra Bank.

Piata de leasing a fost estimata anul trecut la aproximativ 1,4-1,5 miliarde de euro (volumul bunurilor finantate) sau 1,8-1,9 miliarde de euro (valoarea contractelor de leasing, care include pe langa pretul fara taxe al bunurilor finantate si alte cheltuieli aferente finantarii, mai putin TVA). Valoarea este departe de potentialul de 4-5 miliarde de euro pe care il avanseaza unii dintre jucatorii din piata.

La fel ca si in ultimii ani, ponderea cea mai mare in totalul pietei de leasing este detinuta de automobile, fie ca este vorba de autoturisme sau de vehicule comerciale.

Piata auto si cea de leasing au evoluat impreuna in ultimii ani, scaderea dobanzilor si dezvoltarea retelelor companiilor de leasing permitand an de an o crestere peste estimari a pietei de automobile.

Anul trecut, aproximativ 60% din masinile de import au ajuns sa fie achizitionate in sistem leasing.

Piata de leasing va depasi in acest an pragul de 2 miliarde de euro, potrivit jucatorilor din piata, in conditiile in care pe langa segmentul auto vor creste si leasingul pentru echipamente sau cel imobiliar.