Companii

Sanofi-Aventis vizeaza locul trei

24.03.2005, 00:00 34



Sanofi-Aventis ar putea ocupa in acest an locul trei sau chiar doi in topul producatorilor de medicamente din Romania, pozitii ocupate in prezent de Hoffman la Roche si, respectiv, Novartis, cota de piata a companiei fiind estimata in prezent la 6-7%.



"In Romania, Sanofi-Aventis detine o cota de piata importanta, de aproximativ 6-7%, ocupand un loc semnificativ in topul producatorilor de medicamente", a afirmat directorul general al Sanofi-Aventis Romania, Dan Ivan.



Aventis Pharma si Sanofi Synthelabo s-au unit anul trecut intr-o singura entitate, Sanofi-Aventis. Grupul franco-german Aventis a acceptat dupa discutii indelungate oferta de preluare inaintata de Sanofi-Synthelabo, in valoare de 53,7 miliarde de euro, tranzactie care a condus la formarea celui de-al treilea mare producator de farmaceutice din lume.



Ivan a apreciat ca Sanofi-Aventis va beneficia de sinergia rezultata din fuziunea celor doua firme, iar experienta si know-how-ul fiecareia va permite pastrarea in continuare a unui loc de frunte in topul producatorilor de medicamente din Romania.



Anul 2004 a fost ultimul an in care vanzarile celor doua companii au fost raportate separat, pentru anul in curs fiind preconizate schimbari semnificative pe piata farmaceutica, atat la nivel global cat si la nivel local.



Daca sunt cumulate vanzarile inregistrate de cele doua companii pe piata romaneasca in 2004, conform studiilor companiei de cercetare Cegedim, cifra depaseste 50 mil. euro (excluzand parteneriatul Aventis cu Sindan). Compania vizeaza pe piata romaneasca promovarea mai accentuata a unor arii terapeutice de interes precum cardiologia, oncologia, diabetul, sistemul nervos central, tromboza si medicina interna.



In Romania, produsele Aventis au fost prezente prin firmele originare - Rhone Poulenc si Hoechst - inca din anul 1992 si detineau, la finele anului 2004, o cota de 3,1% din piata si incasari de 29,9 milioane de euro (excluzand parteneriatul cu Sindan).



La randul sau, Sanofi-Synthelabo ocupa in acelasi interval locul 12 in topul producatorilor de medicamente din Romania, cu o cota de 2,4% si vanzari de 23,3 mil. euro.



Pe piata romaneasca a medicamentelor, primele cinci pozitii in clasament au fost ocupate timp de doi ani de firmele GlaxoSmithKline, Hoffman La Roche, Novartis, Pfizer si Sicomed, acestea modificandu-si locul in top de la trimestru la trimestru si de la an la an.



Clasamentul este condus in continuare de GlaxoSmithKline (GSK) cu 10,9% din piata. A doua companie este Hoffman La Roche - 6,5%, iar locul trei a fost adjudecat de Novartis - 6,3%. Pe pozitia a patra se situeaza Pfizer, cu 6% din piata, urmata de producatorul roman Sicomed.



Anul trecut, piata romaneasca a medicamentelor s-a apropiat de un miliard de euro, reprezentand un avans de 28,1% comparativ cu 2003, evolutie determinata de rezultatele din ultimul trimestru, vanzarile de produse cu prescriptie in farmacii si nivelul cursului de schimb, potrivit unui raport al firmei de cercetare Cegedim Romania.