Companii

Sapte companii, in competitie pentru Unitatea III a centralei de la Cernavoda

06.12.2004, 00:00 24

Proiectul finalizarii Unitatii III a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, afacere estimata la aproximativ un miliard de dolari (circa 750 milioane euro), a ajuns in faza selectarii companiilor interesate sa participe la construirea acesteia in regim de parteneriat public privat, au anuntat reprezentantii ministerului economiei si comertului.
Grupul anglo - indian LNM Holdings, Enel, Ansaldo (Italia), Atomic Energy of Canada Limited (AECL) Canada, Korea Hydro Nuclear & Power (Coreea de Sud), AFEN (Asociatia Furnizorilor de Echipamente Nuclearelectrice) - Romania si Cem Demir (Turcia) sunt companiile selectate de catre stat pentru finalizarea Unitatii III a centralei de la Cernavoda.
In total, au fost primite 12 scrisori de interes pentru acest proiect, ofertele fiind selectate in functie de angajamentul companiilor de a participa impreuna cu Nuclearelectrica la infiintarea companiei de proiect.
AFEN grupeaza furnizori romani de echipamente utilizate la constructia de centrale nuclearelectrice, printre acestia numarandu-se Automatica Bucuresti sau societati care fac parte din grupul de firme Tender, cum ar fi Vulcan Bucuresti, respectiv Fabrica de Echipamente pentru Centrale Nuclearelectrice (FECNE).
Oficialii ministerului economiei si comertului estimeaza valoarea fondurilor necesare pentru finalizarea Unitatii III a centralei de la Cernavoda la aproximativ 748 milioane euro (un miliard de dolari). Lucrarile sunt programate sa inceapa in 2006 si finalizate in 2012, in conditiile in care compania de proiect urmeaza sa fie infiintata in luna martie a anului viitor.
Consultantul financiar al proiectului a fost desemnat in acest an firma de audit si consultanta Deloitte & Touche, respectiv firma locala de inginerie Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE).
Cele sapte firme selectate pot participa la capitalul companiei de proiect prin alocarea unor fonduri la capitalul acesteia. Nivelul fondurilor va fi stabilit de catre fiecare societate investitoare. Nuclearelectrica va intra in actionariatul companiei prin punerea la dispozitie a activelor.
Executia Unitatii III in regim de parteneriat public privat imparte atat riscurile, cat si finantarea proiectului costisitor intre stat si investitori, care ar urma sa-si recupereze investitia din vanzarea de energie electrica produsa dupa punerea in functiune a grupului respectiv.
Astfel, statul schimba filosofia finantarii finalizarii lucrarilor la grupurile centralei de la Cernavoda, in conditiile in care Unitatea I si Unitatea II, ale caror costuri le-a suportat si le va suporta integral.
Centrala de la Cernavoda este prevazuta cu cinci reactoare, dintre care numai Unitatea I este in functiune, acoperind 10% din productia nationala de energie. Costurile pentru punerea in functiune a celor cinci grupuri sunt estimate de specialisti in domeniu la circa 6 mld. euro ( 8 - 9 mld. $).
adrian.mirsanu@zf.ro