Companii

Seful kika despre concurenta: Ar fi fost un avantaj ca IKEA sa fie mai aproape. Faptul ca Mobexpert este vizavi e un lucru bun

Seful kika despre concurenta: Ar fi fost un avantaj ca IKEA sa fie mai aproape. Faptul ca Mobexpert este vizavi e un lucru bun
20.04.2010, 00:00 767

"Urmatorul magazin din Bucuresti nu va fi in centru pentru caavem nevoie de un spatiu de dimensiuni similare. In acelasi timptrebuie sa fie intr-o zona dezvoltata, iar in prezent incercam safinalizam acest lucru. Pot spune doar ca este mult mai aproape deoras", a spus Lars Lund intr-un interviu acordat ZF.

In prezent, singurul magazin kika de pe piata locala estedeschis in West Park din Bucuresti (la iesire pe autostradaBucuresti-Pitesti) din decembrie 2008, in urma unor investitii depeste 30 mil. euro.

De la IKEA la kika

Lund, 42 de ani, a fost numit country manager al kika indecembrie anul trecut si ii succede in functie lui WernerGrassmann. In 1996 a inceput sa lucreze in cadrul retaileruluisuedez IKEA, avand pozitii precum sales manager si project managerin Danemarca, Arabia Saudita si SUA. In 2006, cand kika a inceputextinderea prin intermediul francizei, el a fost numit countrysales manager.

"Toata lumea spune ca drumurile de aici sunt foarte proaste, darnu sunt chiar atat de proaste. La fel si cu traficul, este mai binedecat in Arabia Saudita", spune Lund referindu-se la impresia pecare o are despre Romania.

In legatura cu piata locala de mobila, care este de aproximativ0,9 mld. euro, seful kika Romania afirma ca isi revine incet.

"A inceput cu increderea consumatorului, pe masura ce bancilereiau creditarea. Urmatorul pas este ca oamenii sa inceapa sa iasala cumparaturi. Noi ne aflam in zona limitrofa, astfel ca suntemintr-o pozitie strategica pe termen lung. Intrebarea este cum iifacem pe oameni sa vina din oras aici", a mai spus Lund. El oferarapid si raspunsul: promovarea. "Nu ne atingem de bugetul demarketing, chiar daca suntem in criza. Mixul de media s-ar puteaschimba pe de alta parte. S-ar putea sa nu mai fie atat de mult TV,s-ar putea sa fie mult la radio, in pliant", a explicat Lund.

Seful kika se gandeste si la un microbuz care sa plece dincentrul orasului , care sa aiba cateva opriri si sa ajunga lamagazin.

Investitii de zeci de milioane de euro anulviitor

Grupul austriac kika ar putea investi peste 60 mil. euro in 2011pe piata locala, cand este posibil sa se finalizeze cele douamagazine, fonduri care vor fi sustinute din resurse proprii. Lundspune ca unul dintre obiectivele sale este sa pregateascaorganizatia pentru magazinele viitoare.

"Investitiile intr-un magazin vor fi de 30-35 de milioane deeuro", a mai spus Lund. Daca planurile kika se vor finaliza,compania ar fi primul retailer international de mari dimensiunicare opereaza mai multe magazine in Romania, in conditiile in careIKEA nu a anuntat inca adresa urmatoarelor unitati, desi spun casunt planuri de extindere.

Pentru deschiderea primului magazin, kika a angajat pana la 200de oameni, cifra care s-ar putea pastra si in cazul celui de-aldoilea. Lund a precizat ca numarul exact depinde insa de cifra deafaceri generata.

"Pentru situatia in care suntem si pentru locul in care neaflam, magazinul merge bine insa vrem rezultate mai bune. Anultrecut am avut o cifra de afaceri de aproximativ 16 milioane deeuro. Pentru 2010 avem in vedere o crestere. In momentul de fataavem peste 100 de angajati", a mai spus Lund.

Magazinul kika are o suprafata de 27.000 mp, ceea ce inseamna cavanzarile pe metrul patrat au fost anul trecut de 593 de euro. Sprecomparatie, magazinul IKEA, cu vanzari de 83,2 mil. euro anultrecut si cu o suprafata de 26.000 mp, a avut vanzari pe metrulpatrat de 3.200 de euro. Conform ultimelor date disponibile,Mobexpert Militari a avut in 2008 o cifra de afaceri de 9,8 mil.euro, iar la o suprafata de 10.000 mp, vanzarile pe metrul patratsunt de 980 de euro.

Cea mai buna perioada pentru kika a fost sfarsitul verii,inceputul toamnei.

"In noiembrie-decembrie a fost destul de liniste, dar cred ca aavut legatura si cu alegerile pentru ca oamenii erau nedumeriti.Apoi a fost misiunea FMI", a mai spus Lund.

"Am vazut magazinele IKEA si Mobexpert"

Retailul local de mobila, in care kika concureaza cu IKEA, darsi cu magazine ale Mobexpert, Elvila sau Staer, a scazut anultrecut cu 15% potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Mobiladin Romania (APMR). A fost al doilea an de scadere, iar principaliijucatori estimau la finalul lui 2008 ca este posibil ca trendul sase pastreze. Majoritatea companiilor din industrie si-au bugetatpentru 2010 scadere sau in cel mai optimist scenariu un nivelsimilar cu cel din 2009 si mai toti au devenit extrem de atenti labugetul de promovare.

Lund este insa mai optimist. "Cu siguranta nu va fi atat de rauca anul trecut. Oamenii incep sa se uite, sa fie preocupati",afirma el.

Managerii magazinelor din industria mobilei sunt de parere capozitionarea mai multor unitati in aceeasi zona poate aduce ocrestere a vanzarilor pentru ca in acest fel traficul creste.

"Intr-adevar, IKEA este mai departe de noi in Bucuresti. Ar fifost un avantaj ca magazinul IKEA sa fi fost mai aproape ca zona dekika. Un oras de dimensiunea Bucurestiului va avea un magazin IKEA,dar ar putea sa aiba doua sau trei magazine kika. (...) Faptul caMobexpert este vizavi este un lucru bun pentru noi. Am vazutmagazinele IKEA si Mobexpert. Este normal si sper ca si ei au venitsa vada magazinul kika", a afirmat Lars Lund.

In zona Baneasa spre exemplu, unde este situat magazinul IKEA,magazinul Mobexpert a avut cele mai bune rezultate din retea,raportand o scadere de circa 8%, in conditiile in care la nivelulMobexpert declinul a fost de 21%. IKEA a scazut cu 9% anultrecut.

Al doilea strain de la conducerea kika

Lund este al treilea sef al magazinului din Bucuresti, pozitiecare a mai fost ocupata de Alexandru Creanga si WernerGrassmann.

Grassmann preluase conducerea operatiunilor locale ale kika lafinalul lui martie 2009, la patru luni de la deschidereamagazinului.

Inainte de aceasta data, conducerea magazinului din zona de vesta Capitalei a fost asigurata de Creanga, ce fusese recrutat lainceputul anului 2007 pentru coordonarea deschiderii primei unitatidin Romania.

"O parte din rolul lui Werner Grasamann a fost sa se asigure cagasim un country manager local, o persoana potrivita care sacreasca aceasta afacere. Pentru faptul ca i s-a oferitoportunitatea unei pozitii in Austria si totodata fiind mai aproapede casa, a hotarat sa se intoarca", a explicat Lund.

Ce spune despre:

Rezultatele primului an. Pentru situatia in care suntemsi pentru zona in care ne aflam, magazinul merge bine, insa vremrezultate mai bune. Anul trecut am avut o cifra de afaceri deaproximativ 16 mil. euro. Pentru 2010 avem in vedere o crestere. Inmomentul de fata avem peste 100 de angajati.

Piata de mobila anul acesta. Isi revine incet. Ainceput cu increderea consumatorului, pe masura ce bancile reiaucreditarea. Urmatorul pas este ca oamenii sa inceapa sa iasa lacumparaturi. Noi ne aflam in zona limitrofa, astfel ca suntemintr-o pozitie strategica pe termen lung. Intrebarea este cum iifacem pe oameni sa vina din oras aici.

Urmatorul magazin din Bucuresti. Nu va fi in centrupentru ca avem nevoie de un spatiu de dimensiuni similare. Inacelasi timp trebuie sa fie intr-o zona dezvoltata, iar in prezentincercam sa finalizam acest lucru. Pot spune doar ca este mult maiaproape de oras. Am finalizat insa unitatea din Constanta.

Mandatul fostului sef al kika Romania. O parte dinrolul lui Werner Grassmann a fost sa se asigure ca gasim un countrymanager local, persoana potrivita care sa creasca aceasta afacere.Pentru faptul ca i s-a oferit oportunitatea unei pozitii in Austriasi totodata fiind mai aproape de casa, a hotarat sa seintoarca.

Lars Lund, scurt CV

  • s-a nascut in Danemarca si a studiat in Emiratele Arabe Unite,Elvetia si Danemarca;
  • din 1996 a lucrat in cadrul IKEA, unde a ocupta pozitii precumsales manager si project manager in Danemarca, Arabia Saudita siSUA;
  • din 2006 a fost country sales manager in cadrul retelei defrancize a kika;
  • din decembrie 2009 este country manager al kika Romania