Companii

Sicomed investeste 10 mil. dolari si continua disponibilizarile

10.05.2004, 00:00 18



Sicomed Bucuresti, cel mai mare producator roman de medicamente, va finaliza anul acesta programul de restructurare si investitii inceput in 2000. Compania isi va reduce personalul la circa 900 de salariati, de la 1150 in prezent si 1.670 in 2003, si va investi 10 milioane de dolari pentru reorganizarea activitatii de productie si modernizare.



Sicomed preconizeaza, de asemenea, pentru 2004 o crestere a vanzarilor de 17% pana la 54 milioane de dolari. Compania si-a stabilit ca obiectiv dublarea vanzarilor in perioada 2003 - 2006, anul trecut inregistrand deja o crestere de 22%, pana la 46 milioane de dolari.



"Cresterea vanzarilor preconizata pentru perioada urmatoare va fi sustinuta prin lansarea de produse noi, promovarea medicamentelor din portofoliul actual, cresterii pretului mediu obtinut pe o unitate vanduta si expansiunea exporturilor. Investitiile viitoare se vor indrepta in principal spre dezvoltarea de produse noi, modernizarea permanenta a facilitatilor de productie si pregatirea personalului", a declarat Klaas Postema, presedintele executiv al Sicomed.



Programul de investitii al Sicomed a fost orientat in perioada 2000 - 2003 catre atingerea standardelor GMP pentru toate sectiile de productie importante (injectabile, forme solide). Valoarea investitiilor a fost de 24 de milioane de dolari, singura sectie fara GMP total fiind cea de medicamente perfuzabile.



"Investitiile din 2004, in valoare de 10 milioane de dolari, vor fi orientate catre restrangerea ariei operationale a companiei de la 40 - 50 de hectare (cat a fost initial) la 5 hectare, continuarea modernizarii tehnologice dar si a cladirilor si birourilor", spune Dan Vasile, vicepresedinte pentru operatiuni al Sicomed.



Programul de reducere a personalului in scopul cresterii productivitatii si a eficientei a inceput in 2003, cand compania avea aproximativ 1.700 de angajati. Compania a disponibilizat pana in prezent peste 500 de salariati, care au primit pachete financiare compensatorii si asistenta pentru gasirea de locuri noi de munca.



"Circa 80% dintre cei disponibilizati si-au gasit deja, cu ajutorul nostru, alte locuri de munca. Am fost ajutati aici si de faptul ca in Bucuresti exista cea mai mica rata a somajului din tara, existand mai multe posibilitati de absorbtie a fortei de munca. Vom continua programul de restructurare a personalului, insa cu atentie, tinta finala pentru 2004 fiind atingerea unui nivel de 900 de salariati", a precizat Postema.



Sicomed a fost privatizata in 1999, pachetul majoritar de actiuni - 58% fiind achizitionat de o companie, Venoma Holdings, detinuta in prezent de doua din cele mai importante fonduri de investitii din Romania: Fondul Roman Post Privatizarea (administrat de GED Capital) si Black Sea Finance (administrat de Global Finance). SIF Muntenia detine 11,9% din actiuni, iar SIF Oltenia 9, 9%.



Restructurarea si modernizarea companiei, inceputa in 2000, s-a accelerat in 2002, cand la conducerea companiei au fost adusi Dan Vasile (fost Coca - Cola Rusia) si olandezul Klaas Postema (fost Yamanouchi).



Anul acesta, echipa de conducere a fost completata cu inca un olandez - Arie Britstra (vicepresedinte finante) si un elvetian Edward Kania (vicepresedinte marketing si dezvoltare).



Britstra va avea ca principala sarcina identificarea surselor de finantare optime pentru cresterea companiei iar Kania, dezvoltarea de de produse noi, atat pentru pietele externe cat si pentru piata interna.



Restructurarea portofoliului de produse va fi una din principalele probleme pentru Sicomed in perioada urmatoare: numarul pozitiilor de portofoliu este de peste 300 iar majoritatea medicamentelor sunt invechite si, prin urmare, ieftine.



Pretul mediu obtinut de Sicomed pe o unitate farmaceutica vanduta este de 0,41 dolari, la jumatate fata de alti competitori romani din industrie.



Cum compania nu poate renunta din considerente sociale (este singurul producator) la multe din produsele ieftine, principala modalitate de crestere a pretului mediu este dezvoltarea de medicamente generice de ultima generatie, pe masura ce patentele medicamentelor originale expira.



Anul trecut, Sicomed a lansat sapte produse noi, care contribuie deja cu 10% la cifra de afaceri.



Concomitent cu lansarea de produse noi a crescut si profitul companiei, de la 2,3 milioane de dolari in 2002 la 5,7 milioane dolari anul trecut.



Pretul mediu pe unitatea vanduta a crescut anul acesta la 0,41 dolari, de la 0,35 dolari in 2003.



Pe primul trimestru al acestui an, Sicomed a inregistrat o cifra de afaceri de 14,26 milioane de dolari, in crestere cu 25% fata de aceiasi perioada a anului trecut.



"Cresterea de 17,4% preconizata pentru intregul an 2004 este realizabila, luand in calcul ca investitiile consistente din aceasta perioada, indreptate in directia promovarii produselor isi vor face efectul in lunile ce urmeaza", a spus Klaas Postema.



Cheltuieli ridicate pentru promovarea produselor existente si lansarea unor produse noi au facut ca profitul net al companiei sa scada usor in primul trimestru al anului, de la 1,67 milioane dolari in 2003 la 1,5 milioane dolari.



Sicomed este listata la Bursa de Valori, avand o capitalizarea bursiera de circa 60 de milioane de dolari.



La Bursa, in ultima sedinta, Sicomed s-a tranzactionat intre 4.320 si 4.450 de lei. Ultima tranzactie s-a incheiat la 4.400 de lei. laurentiu.ispir@zf.ro