Companii

Siemens se bucura daca piata de echipamente medicale va stagna

11.05.2010, 23:10 242

Compania germana Siemens, cu activitati in sectorul energetic,sanatate, transporturi si IT, estimeaza piata echipamentelormedicale mari la circa 100 mil. euro, iar in urmatorii ani seasteapta la un val de investitii atat in sectorul privat, cat sicel de stat, ceea ce va avea un impact pozitiv si in piata deechipamente.

Pe termen scurt insa previziunile companiei sunt rezervate.

"Ne bucuram daca piata de echipamente medicale mari (in care nusunt incluse dispozitivele pentru laboratoare si altele de taliemica - n. red.) stagneaza (in 2010 - n. red.)", a spus MarianGhinescu, director divizie al Siemens SRL, Healthcare Sector.

Siemens este unul dintre principalii jucatori pe piataechipamentelor medicale, iar potrivit reprezentantilor sai, are ocota de 46-48%. Alte companii active sunt GE Healthcare siSiemens.

Piata de profil va fi influentata pe de o parte de investitiileprivatilor, care pentru noile clinici vor avea nevoie de aparatura,dar si de sistemul public. Trecerea spitalelor in administrareaautoritatilor locale va crea premisele si pentru noi investitii inacest segment, potrivit reprezentantilor Siemens. Potrivit luiGhinescu sunt comunitati locale (primarii) care au inceput deja sefie interesate de astfel de investitii. El mai spune ca peste doiani vor fi alegeri locale, iar alegerile se castiga pe masurisociale, inclusiv pe cele din sanatate.

Cele mai mari businessuri: in energie simedicale

"Sectorul medical este alaturi de energie printre cele mai mariin cadrul Siemens", a spus Cristian Secosan, directorul general alfilialei locale a concernului industrial german Siemens.

El a precizat ca afacerile pe segmentul medical reprezinta circaun sfert din afacerile Siemens SRL, companie care potrivitinformatiilor de pe site-ul Ministerului de Finante a avut in 2008o cifra de afaceri de circa 115 mil. euro.

"Incepand cu 2007 ne-am mutat interesul catre centrele private.In prezent peste 70% din afaceri provin din privat, iar restul dela stat", a precizat la randul sau Ghinescu.

Printre cele mai mari proiecte ale companiei de anul trecut senumara unul la Iasi de 1,5 mil. euro, iar printre cele mai mari dinultimii ani Ghinescu aminteste de cele din 2007 de aproape 10milioane de euro cu Ministerul Sanatatii.

Din patru fabrici, doar una

Siemens are pe piata locala 8 centre de productie in carelucreaza circa 1.700 de oameni. Compania a decis sa reorganizezeactivitatea din patru centre de productie locala, unul din Buziassi trei din Sibiu, care vor fi reunite din vara acestui an intr-osingura entitate administrativa. Masura isi propune sa aducaanumite reduceri de costuri prin integrarea celor 4 unitatiintr-una singura si sa simplifice sistemul de management, dar nuvizeaza concedieri.