Companii

Sindan, in crestere cu 47% in 2003

15.01.2004, 00:00 25



Compania farmaceutica Sindan, specializata in productia si distributia medicamentelor oncologice, a incheiat anul 2003 cu o cifra de afaceri de circa 60 de milioane de dolari, in crestere cu 47% fata de anul anterior, conform reprezentantilor societatii.



Cifra de afaceri a fost realizata atat prin intermediul productiei si vanzarii propriilor medicamente cat si prin intermediul diviziei de distributie a grupului, care comercializeaza si medicamentele altor companii.



"Exportul si diversificarea activitatii de distributie au fost anul acesta principalele motoare de crestere. Ne-am consolidat pozitia pe pietele din Europa Centrala (Polonia si Cehia - n.r.) iar in primul semestru din 2004 vom incepe exportul in Rusia", a declarat Aurel Tudose, director general al Sindan.



Exporturile au fost una din principalele preocupari strategice ale Sindan in ultimii ani. Compania produce si distribuie numai medicamente oncologice si, datorita specializarii, potentialul de dezvoltare pe piata interna depinde in proportie de 100% de fondurile alocate de statul roman pentru tratamentul cancerului. Practic, singurul client de pe segmentul medicamentelor oncologice este statul, care a alocat anual, in 2002 si 2003, 40 - 50 de milioane de dolari pentru domeniu.



Segmentul medicamentelor oncologice a reprezentat, astfel, 7 - 8% din totalul pietei, estimata la peste 600 de milioane de dolari.



Specializarea a avut insa si efecte pozitive pentru Sindan, care a fost ocolita de criza de finantare prin care a trecut sistemul sanitar anul trecut. Sistemul nu a depasit nici in prezent aceasta criza, datoriile statului catre furnizori si producatorii de medicamente fiind in prezent de circa 200 de milioane de dolari.



"Subfinantarea sistemului nu a afectat si programele cu impact social ridicat, printre care si cel oncologic. Prin urmare, cu mici sincope pe care nu le putem numi intarzieri, am fost platiti la timp", a spus Tudose.



Toate medicamente pentru oncologie folosite in spitalele romanesti sunt achizitionate prin licitatie nationala, coordonata printr-un program special al Ministerului Sanatatii.



In cifra totala de afaceri a Sindan, vanzarile din productie proprie de medicamente au o pondere de 25 - 30%.



Compania are un portofoliu propriu de 26 de produse oncologice, fiind unica societate de acest gen din Romania. Sindan detine, pentru piata romaneasca, si colaborari cu mai multe grupuri internationale precum Pfizer, Hoffman La Roche sau Aventis, carora le ambaleaza, si apoi, distribuie unele medicamente oncologice in Romania.



Prin productie, Sindan detine o cota de aproximativ 2% din piata romaneasca de medicamente. Liderul pietei, grupul britanic GlaxoSmtihKline, detine o cota de piata de 11,5%.



"Cota de piata a Sindan nu este mare dar acesta este un fapt pe care ni l-am asumat atunci cand ne-am decis sa ne specializam pe oncologie", a precizat Tudose.



Pentru a contracara potentialul mic de crestere al pietei interne, Sindan va continua anul acesta strategia de orientare catre exporturi. Compania a incheiat un parteneriat cu unul din cele mai mari grupuri farmaceutice din lume - Baxter (SUA), in urma caruia exportul si cifra de afaceri a companiei ar putea creste cu mai multe milioane de dolari in urmatorii ani.



Parteneriatul ar putea incepe sa produca efecte asupra vanzarilor inca de anul acesta.



Sindan a investit in ultimii ani 15 milioane de dolari in capacitatea de productie din Bucuresti (1,2 milioane dolari in 2003) si detine integral certificare GMP (Good Manufacturing Parcatice), obligatorie pentru toti producatorii romani de medicamente pana la sfarsitul anului anterior.



Piata romaneasca de medicamente are drept principali jucatori pe GlaxoSmithKline (Marea Britanie), cu o cota de 11,5%, Novartis (Elvetia) - 7,1%, Pfizer (SUA) - 5,9%, Sicomed Bucuresti - 5,5%, Terapia Cluj - 3,9% si Antibiotice Iasi - 3,7%. laurentiu.ispir@zf.ro