Companii

Strainii au luat actiuni de 16 mil. dolari la Bursa in trei luni

15.04.2004, 00:00 16

Investitiile straine nete la Bursa de Valori Bucuresti in primele trei luni ale anului s-a ridicat la 16,2 milioane de dolari, fata de 24 milioane de dolari pe intreg anul 2003. De la inceputul anului investitorii straini au cumparat de la Bursa actiuni in valoare de aproape 35 milioane de dolari, in timp ce valoarea actiunilor vandute s-a ridicat la 19 milioane de dolari. Cel putin din punct de vedere statistic, cele mai multe dintre actiunile cumparate de straini provin de la persoanele fizice rezidente, care de la inceputul anului au vandutr cu 14 milioane de dolari mai multe actiuni decat au cumparat. Una din explicatii este vanzarea actiunilor distribuite in cadrul programului de Privatizare in Masa, dar brokerii de pe piata de capital spun ca ordinele de vanzare venite din partea "cuponarilor" sunt din ce in ce mai putine.
Cresterea preturilor actiunilor cotate la Bursa de la Bucuresti nu a redus apetitul strainilor pe piata romaneasca de capital, valoarea investitiior nete lunare inregistrand cresteri odata cu scumpirea actiunilor. Diferenta dintre valoarea actiunilor cumparate si a celor vandute de straini a atins astfel luna trecuta cea mai mare valoare din ultimele 12 luni: peste 6 milioane de dolari. De la inceputul anului indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor actiunilor cotate la Bursa a inregistrat o crestere de 37%.
Cu toate ca strainii plaseaza luna de luna milioane de dolari in actiuni romanesti, piata bursiera romaneasca este dominata tot de investitorii autohtoni. Chiar daca valoarea cumpararilor nete de actiuni ale strainilor de la Bursa a crescut, poderea tranzactiilor realizate de acestia la Bursa s-a inscris pe o tendinta usoara de scadere. Daca anul trecut ponderea strainilor in totalul tranzactiilor de cumparare se situa frecvent peste 40% si depasea in unele luni chiar 70%, in primele trei luni ale acestui an cumpararile de actiuni ale investitorilor straini au reprezentat doar 26-28% din totalul tranzactiilor de pe piata. Conform statisticilor Bursei de Valori, atat persoanele fizice cat si cele juridice straine sunt la fel de active pe piata romaneasca, persoanele fizice straine au realizat la Bursa investitii nete de 3 milioane de dolari, la fel ca cele juridice.
vlad.nicolaescu@zf.ro