Companii

TIW controleaza, indirect, mai mult din Connex

08.03.2004, 00:00 19

Grupul canadian Telesystem International Wireless (TIW) a anuntat vineri ca va prelua un pachet de 13% din actiunile subsidiarei ClearWave N.V. de la doi investitori institutionali, tranzactie prin care isi va mari implicit participatia la capitalul operatorilor de telefonie mobila MobiFon si Cesky Mobil.
In urma achizitiei, participatia grupului canadian la capitalul ClearWave va creste de la 86,8% la 99,8%. TIW va plati actiunile ClearWave cu actiuni proprii si cu lichiditati.
Finalizarea tranzactiei este conditionata de indeplinirea mai multor conditii, intre care se afla realizarea emisiunii de actiuni TIW destinate platii partiale a participatiei de 13% cumparate. Grupul a remis deja autoritatilor de reglementare din Canada si SUA forma preliminara a prospectului de emisiune.
"Prin aceasta tranzactie, nu facem numai un pas important catre indeplinirea obiectivului declarat de a ne simplifica structura corporatista, dar ne si marim semnificativ participatia la MobiFon S.A. si Cesky Mobil a.s., subsidiarele noastre operationale din Romania si Republica Ceha", a declarat Bruno Ducharme, presedintele si directorul executiv al TIW.
Dupa finalizarea tranzactiei, TIW va incerca sa preia si restul actiunilor ClearWave pe care nu le detine.
TIW numara peste 5 milioane de clienti la serviciile de telefonie mobila din Europa Centrala si de Est, grupul fiind lider de piata in Romania prin MobiFon, operatorul retelei Connex, si activind in Republica Ceha prin Cesky Mobil a.s.. Cele doua piete sint considerate de TIW deosebit de atragatoare, mai ales avind in vedere pozitionarea lor, potrivit grupului, pe locurile al patrulea si, respectiv, al doilea in regiune, in functie de numarul de abonati.
ClearWave N.V. controleaza integral subsidiara MobiFon Holdings, cu sediul in Olanda, care detine participatia indirecta a TIW la capitalul MobiFon.