Companii

Topul celor mai importante evenimente din industria bunurilor de larg consum în 2013

Topul celor mai importante evenimente din industria...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

28.12.2013, 13:02 517

1. Fraţii Micula au câştigat procesul cu statul român

Antreprenorii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii grupului alimentar European Food& Drinks, au câştigat după opt ani procesul pe care l-au intentat statului român la curtea de arbitraj ICSID de la Washington pe motiv că le-au fost eliminate anumite facilităţi fiscale, având în vedere că ei au venit în România ca investitori străini, din Suedia. Ei au cerut despăgubiri în valoare de 250 milioane de dolari, însă le-au fost acordate doar 85 milioane de euro, plus dobânzi. Cei doi fraţi, care au şi cetăţenie suedeză, spun că au investit în România peste 2 miliarde de euro.

În perioada 2007-2008, grupul de firme European Food&Drinks din judeţul Bihor, deţinut de cei doi fraţi, era cel mai mare jucător din industria alimentară românească. în anul 2002, fir­­mele European Drin­ks, European Food şi Transilvania Import-Export, cele mai mari din grup, înregistrau afaceri cumulate de 432 mil. euro, iar zece ani mai târziu, în 2011, rulajul a ajuns la doar 386 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

2. Coca-Cola a investit 22 mil. euro la fabrica din Ploieşti

Coca-Cola HBC România a inagurat în luna octombrie la Ploieşti o investiţie de 22 de milioane de euro într-o nouă linie de îmbuteliere a brandului Cappy Pulpy. Investiţia a fost inaugurată în prezenţa lui Muhtar Kent, CEO şi preşedinte al gigantului american Coca-Cola, cu afaceri de 48 mld. dolari.

Muhtar Kent a anunţat atunci, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a lui Dimitris Lois, CEO al Coca-Cola HBC, că va face din fabrica din Ploieşti un centru regional ce va aproviziona şase pieţe din zonă.

Kent, care a fost director pe Europa Centrala si de Est în cadrul Coca-Cola la începutul anilor '90, vine pentru prima dată în România de când este CEO şi preşedinte al gigantului american, în aprilie 2009. Executivul în vârstă de 61 de ani a venit însă în România la mijlocul anilor ‘90, pe vremea când coordona activităţile din regiune ale Coca-Cola.

3. Producătorul turc Şutaş a cumpărat fabrica Tnuva din Popeşti Leordeni

Producătorul turc de lactate Sutaş, un grup cu afaceri de 600 de milioane de dolari pe an şi care îşi dispută supremaţia pe piaţa turcească cu Danone, a achiziţionat la începutul anului fosta fabrică a procesatorului israelian Tnuva din Popeşti-Leordeni, intrat în faliment anul trecut. Muharrem Yilmaz, preşedintele producătorului de lactate declarat în presa turcă că intenţionează să angajeze în primă fază 300 de oameni în unitatea de procesare pentru ca ulterior numărul de angajaţi să ajungă la 500. În luna august turcii au adus primele 10 milioane de euro la capitalul companiei Balkan Diary, înregistrată în acest an.

4. Fabrica Ursus din Cluj, cu o istorie de 135 de ani, a fost demolată

Fosta fabrică de bere Ursus din Cluj, cu o istorie de 135 de ani, a fost demolată în luna aprilie a acestui an de către proprietari, compania Ursus Breweries, filiala locală a produ­cătorului sud-african de bere SAB Miller. Aici până la finalul anului 2010 era produsă cea mai mare parte din berea Ursus, un brand care înainte de criză avea vânzări anuale de 1,4 milioane de hectolitri, adică 10% din piaţa de bere. Berea Ursus a ajuns să fie produsă în prezent în fabricile SAB Miller din Timişoara, Braşov şi Buzău, la 500 de kilometri de Cluj. Înainte să închidă fabrica Ursus, compania Ursus Breweries, a pus lacăt şi pe centrul de producţie din Azuga, peste 300 de oameni fiind afectaţi în total de aceste măsuri de reorganizare. Fabrica de la Cluj nu este singura închisă după Revoluţie, în prezent România mai având numai 20 de astfel de unităţi de producţie a berii, faţă de 125 în 1994.

5. Romaqua a refinanţat un împrumut de 500 milioane de lei

Romaqua, una dintre cele mai mari companii cu capital românesc din industria bunurilor de larg consum cu afaceri de 600 milioane de lei (135 mil.) euro anul trecut, a refinanţat în lei un împrumut de circa 500 milioane de lei (110 mil. euro) contractat la BCR.

Din cei 500 milioane de lei, valoarea refinanţării, aproximativ 40% au fost acordaţi de Banca Transilvania, a treia mare instituţie de credit de pe piaţă, iar restul de 60% de CEC Bank, singura bancă mare rămasă în portofoliul statului.

Creditul de  500 milioane de lei a fost contractat atât pentru finanţarea capitalului de lucru (materie primă, materiale necesare desfăşurării activităţii firmei), cât şi pentru investiţii în fabricile deţinute de Romaqua.

6. Acţionarii Poiana au aprobat vânzarea unei fabrici din Braşov

Mondelez România, fosta Kraft Foods România, una dintre cele mai mari companii de pe piaţa de dulciuri, s-a hotărât să vândă una dintre fabricile de dulciuri Poiana din Braşov pe care au închis-o acum mai mulţi ani.

Potrivit datelor din Monitorul Oficial, consiliul de administraţie al Kraft Foods România a convocat adunarea generală pe 23 mai pentru a aproba vânzarea imobilului societăţii de pe strada Alexandru Ioan Cuza din Braşov „la preţul şi termenii şi condiţiile prevăzute în antecontractul de vânzare al imobilului”.

În document nu este specificat nici preţul de vânzare şi nici numele cumpărătorului. Potrivit reprezentanţilor primăriei Braşov, terenul are o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi şi „destinaţia zonei este una imobiliară”. „Cu ochii” pe acest spaţiu era şi retailerul Lidl.

7. FrieslandCampina a închis o fabrică în judeţul Cluj

Producătorul de lactate Napolact din Cluj-Napoca, parte a grupului Fries­landCampina România, a închis la începutul anului fabrica de brânzeturi de la Ţaga, judeţul Cluj, cu o istorie de 43 de ani, iar în urma acestei decizii 12 oameni şi-au pierdut locurile de muncă.

Fabrica de lactate din comuna Ţaga, si­tuată la circa 60 km de Cluj-Napoca, era spe­cializată în producerea de brânzeturi fer­mentate. În peştera de la Ţaga pe lângă celebra brânză de Năsal mai erau pro­duse şi alte tipuri de lactate sub brandurile Montana, Târnava şi Alpina (simplă sau afumată).

8. Cargill a închis fabrica de ulei Undelemn de la Bunica şi a vândut-o

Compania americană Cargill, unul dintre cei mai mari jucători din agribusinessul mondial, cu afaceri de peste 680 mil. euro în România, a vândut la începutul anului mai multe active din fabrica sa de ulei vegetal din Podari, judeţul Dolj, şi brandurile Untdelemn de la Bunica şi Olpo către compania franceză Expur. Valoarea unor active şi branduri precum cele vândute de Cargill ar putea fi evaluată la aproximativ 20 de milioane de euro, potrivit unor surse din industrie. Americanii de la Cargill deţineau fabrica de ulei din judeţul Dolj de la sfârşitul anului 2004, atunci când au preluat unitatea Olpo Podari de la Topway Industries. La acel moment surse din industrie au afirmat că tranzacţia s-a ridicat la 30 de milioane de dolari.

9. Heidi Chocolat a cumpărat o fabrică în Austria

Heidi Chocolat, una dintre cele două afaceri româneşti deţinute de familia austriacă Meinl, a cumpărat producătorul de dulciuri şi produse de cofetărie Niemetz din Austria, aceasta fiind prima achiziţie realizată de un producător local de ciocolată în afara graniţelor. Producătorul austriac Niemetz cu o istorie de peste 120 de ani se afla în insolvenţă, iar preluarea de către compania românescă a reprezentat un colac de salvare pentru producătorul bomboanelor Schwedenbomben (bombe suedeze - n. red). Valoarea tranzacţiei este de 5,25 milioane de euro, potrivit publicaţiei Austrian Times, sumă care include şi datoriile, iar reprezentanţii Heidi Chocolat au promis că vor păstra producţia în Austria şi vor extinde exporturile brandului.

 

10. Sarantis închide fabrica Elmiplant din Bucureşti

Sarantis România, grupul grec care în 2007 a achiziţionat cu 6,5 mil. euro brandul românesc Elmiplant creat în 1992 de Elena şi Ion Cremenescu, a anunţat că va muta producţia de cosmetice din fabrica din cartierul bucureştean Berceni în Grecia. Pe lângă brandul Elmiplant, Sarantis mai produce în România şi mărcile Bioten şi Kolastyna.

Compania estimează că relocarea fabricii va avea loc în luna mai a anului viitor, în timp ce producţia brandurilor va fi reluată în Grecia în luna iulie. Pentru relocarea unităţii, grecii vor investi un milion de euro şi estimează reducerea costurilor cu 500.000 de euro pe an. În locaţia din Berceni va continua să funcţioneze laboratorul de cercetare-dezvoltare al Elmiplant, care a fost înfiinţat în 1993 de Elena Cremenescu.