Companii

Trafic mai mare, profit in crestere la Socep

10.08.2004, 00:00 20



Profitul operatorului portuar Socep Constanta a crescut substantial in prima jumatate a acestui an dupa ce a scazut continuu in ultimii trei ani. Socep a profitat in primul semestru al acestui an de intensificarea traficului portuar, urmare a evolutiei favorabile a comertului romanesc.



Profitul Socep in primele sase luni ale lui 2004 a fost de 58,96 miliarde de lei (1,8 milioane de dolari), mai mare cu 39% fata de aceeasi perioada a anului trecut si aproape egal cu cel pe care si-l propusese compania pentru tot anul 2004.



Cifra de afaceri a Socep a crescut cu 53%, de la 190,5 miliarde de lei (5,7 milioane de dolari) la 291,4 mld. lei (8,8 milioane de dolari).



Ascensiunea activitatii companiei a avut loc pe fondul unei perioade foarte bune pentru exportul romanesc, in special catre zona Asiei, care a inregistrat o crestere economica puternica in acest an.



Astfel, compania a avut de castigat ca urmare a dinamicii pozitive de 68,7% a activitatilor de trafic portuar din primul semestru, fata de perioada similara a anului anterior.



Marfurile care au avut cea mai importanta contributie la aceasta evolutie favorabila au fost: cerealele si sroturile care au inregistrat o crestere cantitativa in primul semestru de 2,76 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut; produsele laminate - cantitati sporite de 2,51 ori si produsele alimentare si din industria usoara care au crescut de 1,82 ori.



Din traficul total o pondere de 59%, respectiv 1.144 de mii de tone au detinut-o marfurile exportate, in crestere fata de anul precedent cu 526 de mii de tone marfuri.



Traficul containerizat a reprezentat 48,8% din trafic, majorandu-se cu 95% fata de aceeasi perioada a anului 2003. Un trend asemanator in perioada ce urmeaza este putin probabil, ca urmare a derularii unei parti din traficul de containere prin noul terminal din Constanta Sud, incepand cu luna iunie.



Si activitatea de manipulare a marfurilor a avut o evolutie favorabila, imbunatatindu-se cu 57,8%.



Acesta expansiune in activitatea companiei a fost sustinuta de o majorare a numarului de salariati cu 16%, de la 825 de angajati anul trecut la 850 de salariati inregistrati la 30 iunie 2004, din acest punct de vedere fiind respectate corelatiile financiare recomandabile.



La 30 iunie 2004 compania a raportat ca nu are datorii restante la banci, furnizori sau alti creditori.



Actiunile Socep sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ, unde au inregistrat o tendinta oscilanta de la inceputul anului.



Compania nu are un actionar majoritar, cei mai importanti actionari fiind, conform ultimelor informatii de pe piata, managerii si angajatii companiei, insa nici unul dintre acestia nu detine mai mult de 5% din actiuni.



Politica relativ stabila de dividend a companiei a atras in actionariatul Socep mai multe fonduri straine de investitii. Ultimul pret de ieri al unei actiuni Socep 1610 lei/actiune, la care capitalizarea bursiera a companiei este de 16,5 milioane de dolari.