Companii

Tranzactia Allied Domecq - Pernod Ricard reconfigureaza piata spirtoaselor de import

25.07.2005, 19:11 101

Tranzactia prin care francezii de la Pernod Ricard vor prelua oficial Allied Domecq va reconfigura complet piata interna a bauturilor spirtoase de import (imported spirits) estimata anual la circa 30 de milioane de euro (2% din piata totala), dar a carei valoare va creste dupa aderarea la UE la circa 120 de milioane de euro (8-10% din piata totala).

"Vom prelua din portofoliul Allied Domecq Romania marci care reprezentau putin sub 50% din vanzarile anuale ale acestora. Cu celelalte marci distribuite de aceasta companie nu se stie inca ce se va intampla", spune Corneliu Valsan, directorul general al Pernod Ricard Romania.

Allied Domecq Romania detinea inaintea acestei preluari circa 55% din piata de bauturi spirtoase de import, avand anul trecut vanzari de 12 milioane de euro. Pernod Ricard avea o cota de piata de circa 11% cu vanzari de 4 milioane de euro anul trecut. Pernod Ricard Romania va prelua din portofoliul Allied Domecq marcile Ballantines, Beefeater, Old Smugler, McNairs, Canadian Special Old, Tia Maria, Malibu, Kahlua, Cordon Rouge si Glendronach.

Portofoliul Pernod Ricard Romania include marcile de whisky Chivas Regal, 100 Pipers, Quenne Anne (imbuteliat in Romania), Jameson, romul Havana Club, bitterul Ramazzotti Amaro) ginul Seagram''s si vodca Wyborowa. "Dupa aceasta preluare vom deveni liderul pietei autohtone de whisky, gin si rom. Aceasta preluare nu va duce la schimbari majore fata de ce era inainte pentru ca bauturile autohtone isi continua declinul accentuat. La acest lucru contribuie si cresterea accizelor, care va ajuta la realizarea unei selectii in cadrul acestora", spune Valsan.

Situatia de pe piata de imported spirtis devine mai interesanta si prin faptul ca portofoliul Allied Domecq Romania se spliteaza in patru: catre Pernod Ricard, catre Brown & Forman (Jack Daniels si Finlandia) , catre C& C (Tullamore Dew si Carolans) si Jagermeister. Jumatate din piata de imported spirits este reprezentata de whisky, acesta fiind urmat de vodca cu 20% si gin cu 10%.

Brown & Forman si Fortune Brands (care a fost implicat in aceasta tranzactie prin preluarea de la Allied Domecq a marcilor Teacher''s, Soua si Courvoisier) sunt doi jucatori care pot decide structura viitoare a pietei romanesti de imported spirits. Un castigator al noii ordini pe aceasta piata poate fi Cristalex Bucuresti, importatorul Campari si Absolut, spre care e posibil sa se indrepte Brown & Forman. In final, din posibili perdanti, actionarii de la Murfatlar Romania care detin 49% din Allied Domecq Romania se pot configura la, randul lor, in castigatori daca reusesc sa ajunga la o intelegere cu Fortune Brands si sa poata mentine structura de vanzari a actualului lider. Teoretic, Allied Domecq va mai fi lider pana in octombrie cand vor fi obtinute aprobarile din partea Consiliului Concurentei pe aceasta tranzactie. Deocamdata, se poarta negocieri pentru reasezarea acordurilor de distributie pe piata romaneasca, un rezultat fiind asteptat pentru sfarsitul acestei veri.

Dupa ce apele se vor fi linistit, pe piata de imported spirtis vor ramane patru mari jucatori: Pernod Ricard Romania, Diageo cu distribuitorul sau GFS Bucuresti, Cristalex si Lerida International. "Deocamdata, piata romaneasca de imported spirits este foarte mica pentru ca are cele mai mari taxe vamale din Europa, 60%. Este chiar mai mica decat in Bulgaria sau Ungaria. Dar, ca si in piata berii, marii jucatori vor impune standarde de calitate pe piata care vor duce in final la o mai buna reglementare a acesteia", sustine Valsan. Executivul este pe cale sa decida reducerea taxelor vamale pentru bauturile de import de la 60% la 35% pentru whisky si de la 60% la 30% pentru bauturile pe baza de vin. stelina.negrea@zf.ro