Companii

Traseul Ford: Tatonari de 2 ani, investitii de 730 mil. euro si o tinta de business de 1 mld. euro

Traseul Ford: Tatonari de 2 ani, investitii de 730 mil. euro si o tinta de business de 1 mld. euro

Click pentru detalii

14.09.2007, 18:25 21

Achizitia uzinei craiovene de catre cel de-al doilea mare constructor din Statele Unite va atrage in regiune noi producatori de componente, precum si majorarea productiei a celor deja existenti pe piata locala, potrivit declaratiilor premierului.
"Problema preluarii uzinei de la Craiova este in discutie inca de acum doi ani, cand potrivit unor studii realizate de catre Ford, fabrica dispune de un nivel tehnologic optim, si de o forta de munca bine pregatita", a declarat pentru ZF John Fleming, presedinte si CEO al Ford of Europe.
O componenta importanta a negocierilor dintre partea romana si reprezentantii Ford of Europe a fost adoptarea unei legi speciale, care sa protejeze compania americana de potentialele datorii care ar putea aparea ulterior preluarii.
Potrivit declaratiilor lui Lyle Watters, director de strategie al Ford of Europe, in urmatoarele sase saptamani aceasta lege va fi adoptata de catre Parlamentul Romaniei.
"Datoria Automobile Craiova este o problema ipotetica, compania neavand nicio datorie in prezent, dar legea acopera acest risc", a declarat Tariceanu.
In spatele acestei preluari stau insa sute de ore de negocieri, echipe de zeci de avocati si de strategi, toate demarand in urma cu doi ani cand Ford a contractat casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) pentru a pregati terenul venirii americanilor in Romania.
In acel moment situatia producatorului craiovean de masini era incerta. Daewoo Craiova trebuia sa-si rezolve mai intai problemele interne ininte sa se discute o eventuala preluare.
"Pentru noi tranzactia nu s-a rezumat doar la asistenta in negocierea contractului cu Ford. Proiectul in sine a fost mult mai complex si a inceput undeva in primavara lui 2005, o data cu startul discutiilor privind retragerea investitorului corean.
El a presupus participarea la numeroase si intense negocieri la Bucuresti si Seul, finalizarae acelei prime tranzactii cu Daewoo Motors prin rascumpararea participatiei acestei companii, asistenta ulterioara in pregatirea strategiei de privatizare a societatii craiovene, realizarea unui due-diligence si, ulterior, asistenta acordata comisiei de privatizare in negocierea cu Ford", spune Florentin Tuca, managing partner al casei de avocatura Tuca Zbarcea ssi Asociatii care a fost de partea AVAS.
In 2005 a inceput o perioada de tatonari si discutii, cele mai tensionate momente concentrandu-se ultima perioada, respectiv in ultimele 10 saptamani.
"Au existat diverse momente dificile de tensiune maxima, ca in orice negociere, dar cred ca momentul decisiv a fost acela in care a fost negociat conceptul de "companie curata" ("clean company"), intrucat Ford a declarat de la bun inceput ca aceasta este conditia fundamentala pentru incheierea tranzactiei. In depasirea acestui moment un rol esential l-a jucat Comisia de Privatizare in noua ei compozitie, care a inteles importanta conceptului si a gasit impreuna cu noi solutiile adecvate", a spus Manuela Nestor, unul din partenerii coordonatori ai NNDKP, care a fost de partea Ford.
Avocata de la NNDKP spune ca neefectuarea unei restrucurarii in cadrul uzinei de la Craiova la care s-au adaugat cele de modul in care s-a efectuat privatizarea dupa anul 1990, modul in care a unctionat dupa privatizare si modul in care s-a realizat iesirea coreenilor au ridicat o serie de probleme care si-au gasit rezolvare in cadrul acestui proces de vanzare.
"Aceleasi cauze istorice combinate cu nerestructurarea au facut sa existe un numar masiv de active nelegate de fabricarea autoturismelor, ca de exemplu bunuri imobiliare, asa numitele non-core assets. Ford a reusit sa identifice si sa negocieze, cu ajutorul nostru, o formula de separare a acestor active, post closing, cu protejarea deplina a actionarilor minoritari", a spus Manuela Nestor.
Desfasurarea de forte pe care cele doua case de avocatura au avut-o la aceasta tranzactie a fost impresionanta.
Echipa NNDKP a a cuprins in anumite momente mai mult de 15 avocati specializati in diverse domenii ale dreptului, precum si un numar mre de traducatori si asistente.
De partea Tuca s-au mobilizat trei parteneri si sase avocati colaboratori, asistati de o echipa tehnica formata din asistenti si traducatori.