Companii

Turbomecanica a pierdut 16% din profit la sase luni

25.07.2005, 19:12 38

Turbomecanica Bucuresti, singurul producator de motoare cu reactie si turbomotoare din zona Europei de Est, a inregistrat o crestere cu 16% a cifrei de afaceri, la un nivel de 12,1 milioane de euro, in timp ce profitul a scazut cu 16,5% la 1,2 milioane de euro.

Compania, care lucreaza pentru Rolls Royce si General Electric, s-a confruntat in acest an cu o scadere a profitului pe fondul cresterii preturilor la utilitati, in special energie electrica, si pe fondul aprecierii cursului de schimb al monedei nationale.

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a oferi mai multe detalii cu privire la aceste rezultate.

Activitatea Turbomecanica a fost totusi mai profitabila in al doilea trimestru decat pe primul, dupa ce compania incheiase primele trei luni ale anului cu un profit brut de 50.000 de euro, in scadere cu circa 84% comparativ cu aceeasi perioada a lui 2004.

Pentru 2005, Turbomecanica estimeaza o scadere a profitului cu peste 10%, pana la 4,8 milioane de euro, in conditiile unei activitati mai putin profitabile la export. Compania si-a propus pentru acest an realizarea unor venituri totale de 26,5 milioane de euro, fata de 25 de milioane de euro in 2004.

Turbomecanica a incheiat anul trecut un contract cu Rolls Royce, pe o perioada de cinci ani, pentru productia si livrarea de componente si subansambluri necesare la fabricatia motoarelor pentru aeronave. Valoarea contractului se ridica la cateva milioane de euro. Compania a incheiat anul trecut cu un profit net de 4 milioane de euro, in crestere cu 44% fata de 2003, la o cifra de afaceri de 24 de milioane de euro, cu 28% mai ridicata fata de vanzarile anului precedent.

Principalul client al Turbomecanica ramane, in continuare, grupul american General Electric, care a infiintat in 2001 o societate mixta de tip joint-venture impreuna cu Turbomecanica. Toata productia de subansambluri pentru motoare de aviatie, in valoare de cateva milioane de euro pe an este cumparata in prezent de catre GE Aircraft, divizia aeronautica a gigantului american.

Turbomecanica este controlata de catre asociatia salariatilor Turboact, care detine 60,7% din actiunile societatii.

Principalii actionari minoritari ai companiei sunt fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, care detin impreuna o participatie de 13% din actiuni.

Titlurile Turbomecanica sunt listate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a derulat la pretul de 9,8 lei/actiune, la acest curs capitalizarea bursiera a societatii ridicandu-se la 40,3 milioane de euro. dan.zavoianu@zf.ro