Companii

Un roman conduce un business de un miliard de euro in Rusia

18.07.2008, 00:00 39

Mihai Albu, unul dintre cei mai importanti expati romani din strainatate, conduce de la inceputul acestui an operatiunile de peste un miliard de euro de pe piata rusa ale liderului mondial din industria berii InBev.
Albu, 46 de ani, a fost si primul manager roman al filialei locale a unei multinationale din bere, ocupandu-se pana in 2006 de afacerea Bergenbier pe care a lasat-o la un nivel de 100 mil. euro in anul in care a parasit compania.
In Rusia insa, dimensiunea businessului pe care-l conduce este net superioara, productia anuala a celor zece fabrici de bere din subordine depasind cu aproximativ 10% intreaga piata romaneasca. In plus, filiala din Rusia a InBev este cea mai mare operatiune europeana a producatorului belgian.
"Avem zece fabrici si peste 9.000 de angajati acoperind un univers de puncte de vanzare dispersate pe unsprezece zone orare. Activitatea noastra comerciala nu inceteaza deloc, la ora la care agentii de vanzare din Vladivostok se intorc seara acasa, cei din Kaliningrad abia isi incep ziua de lucru", povesteste Albu intr-un interviu acordat ZF.
In timp ce in Romania operatiunile producatorilor mari din bere sunt conduse in prezent de executivi straini, Mihai Albu a fost desemnat sa reduca decalajul fata de actualul lider al pietei ruse, Baltika, grup controlat de Scottish & Newcastle si Carlsberg.
"In Rusia, InBev ocupa locul doi in ierarhia cotelor de piata si principalul obiectiv strategic este de a consolida aceasta pozitie si de a ataca permanent liderul pietei pentru a reduce decalajul actual", spune presedintele companiei Sun Interbrew Rusia.
Romania a inceput sa exporte executivi de top in urma cu cativa ani, unul dintre sectoarele cele mai active fiind bankingul. Printre cele mai recente mutari se afla numirea lui Florin Luca, fostul director de resurse umane al BRD-Societe Generale, pe pozitia de director adjunct resurse umane pe international retail banking in cadrul grupului francez. Din aceasta pozitie, Luca va coordona peste 50.000 de angajati de pe pietele din Europa, Asia si Africa.