Companii

Vanzarile Agricola International au stagnat

20.01.2004, 00:00 29

Agricola International Bacau a avut anul trecut o cifra de afaceri de 60 de milioane de dolari, in crestere cu doar 1,2% fata de anul precedent, cand acelasi indicator s-a oprit la 59,3 milioane de dolari.
"Am realizat anul trecut cea mai mare productie de cane de pasare realizata vreodata la Bacau - 23.500 de tone, 102 milioane de oua si 7.000 de tone de carne de porc. In plus am reusit sa ne achitam toate obligatiile pe care le aveam catre bugetul de stat", a declarat pentru Ziarul Financiar, Gheorghe Antochi, directorul general al grupului de fime Agricola International. Estimarile sale pentru acest an merg catre o cifra de afaceri similara celei de anul trecut. In plus Antochi spune ca vrea sa pastreze numarul actual de angajati, care se ridica la 3.000.
Societatea detine 15 procente din productia de carne de pasare realizata in unitatile specializate din Romania, 10% din piata de oua si aproximativ 6% din cea de carne de porc. Societatea a exportat in 2003 carne de pasare de 4 milioane de euro, ceea ce reprezinta circa 80% din exporturile romanesti de profil, si o cantitata "simbolica" de carne de vita, insa nici o tona de carne de porc.
Antochi este nemultumit de faptul ca importurile masive de carne au determinat Agricola International sa foloseasca anul trecut incomplet unele capacitatide productie si chiar sa disponibilizeze o parte din angajati. "Anul trecut au fost importate peste 210.000 de tone (n.r. fata de un export de 2.000 de tone) de carne din tari unde producatorii sunt puternic sustinuti de guvernele lor. Alimentul a ajuns in cea mai mare parte la orase unde se consuma preponderent carne din import. Pe de alta parte, foarte mari probleme ne-a facut si criza cerealelor furajere urmata de cresterea exagerata a preturilor acestora. Sustinerea din partea statului a existat dar, din pacate, nu reusim din cauza austeritatii bugetare sa alocam sume mai mari pentru producatorii autohtoni", spune Antochi.
Agicola International a investit anul trecut 100 de miliarde de lei, din profit, in principal in restructurarea sectorului de crestere a porcilor.
 Compania vizeaza pentru acest an crestere productiei de carne de porc la 10.000 de tone prin implementarea unui nou program de crestere a porcilor. "Vrem sa abandonam marele complex de 100.000 de capete si sa realizam unitati mai mici pentru reproductie de unde sa oferim taranilor porci pe care acestia sa-i creasca cu sprijinul nostru pana la 105-110 kilograme, dupa care sa ni-i vanda noua", spune Antochi. Alte 4,5 milioane de euro din fonduri Sapard au fost investiti in doua fabrici - Conagra si Europrod - pentru fabricarea preparatelor din carne de pasare, respectiv  din carne de porc si vita..
Cele doua piete importante pe care activeaza Agricola International au fost puternic afectate anul trecut de importuri masive, care au perturbat serios activitatea producatorilor interni de profil. La carnea de porc, producatorii polonezi au fost una dintre cele mai mari amenintari, insa importurile din aceasta zona au mai fost temperate dupa ce au fost impuse taxe vamale destul de mari.
La carnea de pasare, pericolul a venit in principal din doua directii: UE unde productiile sunt subventionate masiv  si Brazilia si SUA (mai ales pulpe de pui) . Potrivit analistilor, deficitul masiv pe aceste doua produse va continua si in anii urmatori, stabilizarea fiind anuntata pentru anii de dupa aderarea Romaniei la UE in 2007.
Infiintata in 1992, Agricola International este o societate mixta romano-germana care a devenit unul dintre cele mai puternice grupuri autohtone din industria alimentara cu activitati intr-un flux integrat de productie care incepe cu achizitionarea cerealelor si altor resurse furajere, producerea nutreturilor concentrate, reproductia, cresterea si ingrasarea animalelor si pasarilor, abatorizarea si industrializarea carnii si se incheie cu comercializarea pe piata interna si la export a carnii, produselor din carne si a oualor. Societatea are o retea de magazine proprii in Bacau, Onesti, Moinesti, Comanesti, Targu Ocna, Piatra Neamt, Iasi, Galati, Buzau si Bucuresti.
stelian.negrea@zf.ro