Companii

Vanzarile MOL Romania s-au majorat cu 80%

18.11.2005, 18:34 13

MOL Romania, filiala locala a grupului ungar petrolier MOL, estimeaza ca detine 15% din volumul de vanzari de pe piata interna a distributiei de carburanti. Oficialii companiei sustin ca MOL Romania se situeaza pe locul al doilea in piata, dupa Petrom, din punctul de vedere al volumului de vanzari.

"Anul acesta am ajuns la o cota de piata de 15% ca volum de vanzari si suntem pe locul doi, dupa Petrom, si dorim sa mentinem aceasta pozitie si sa ne crestem cota de piata pana la 20%. Pentru ca aceasta pozitie este tintita si de competitori, trebuie sa ne dezvoltam si vom lua in calcul mai multe posibilitati de dezvoltare, fie prin investitii noi, fie prin achizitii", spune Karoly Robak, directorul executiv si CEO al MOL Romania. Petrom, companie intrata recent in portofoliul OMV, detine o retea de pana la 600 de statii, fiind urmata de LukOil cu circa 300 si Rompetrol cu peste 250 de statii. Afacerile LukOil cu carburanti in 2004 au depasit 400 milioane de euro.

De asemenea, Rompetrol Downstream, care opereaza reteaua de benzinarii Rompetrol, inregistra anul trecut o cifra de afaceri de 263 milioane de euro.

Filiala locala a grupului ungar va avea din luna ianuarie a anului viitor un nou director executiv, in persoana lui Zsolt Szalay, actualul director de marketing al grupului MOL.

MOL Romania estimeaza pentru anul curent o cifra de afaceri de peste 300 de milioane de euro, nivel aproape dublu fata de cel inregistrat in 2004, dupa ce grupul a finalizat integrarea filialei locale de distributie a carburantilor a companiei anglo-olandeze Shell. MOL a achizitionat in doua etape reteaua de benzinarii a grupului Shell din Romania, valoarea cumulata a tranzactiilor fiind estimata la 90 - 95 milioane de dolari (70 - 73 milioane euro).

Prin achizitia benzinariilor Shell, grupul ungar a ajuns sa detina 135 de unitati. Compania MOL Romania a lansat carburantii EVO, care respecta standardele Euro 5. Carburantii vor fi disponibili, intr-o prima etapa, in 62 dintre cele 135 de statii operate de MOL in Romania. Reprezentantii companiei estimeaza vanzari lunare ale carburantilor EVO de 500.000 de litri.

MOL activeaza in Romania din 1995 si a realizat pana in prezent investitii de peste 150 de milioane de euro. catalin.lupoaie@zf.ro