Companii

Veniturile Prodpan, afectate de pretul la grau

24.12.2004, 00:00 47

Producatorul din industria de morarit si panificatie ProdPan Zalau va incheia acest an cu o cifra de afaceri de 24 de milioane de euro, in crestere cu 3 milioane de euro fata de anul precedent.
"Cresterea din acest an nu a fost atat de mare ca cea din anii trecuti pentru ca dupa recolta de grau din acest an preturile produselor au scazut cu 40%. Pe de alta parte, competitia din acest sector a crescut foarte mult. Daca nu ar fi fost o recolta buna in acest an probabil ca cifra de afaceri ar fi fost mai mare cu 5 milioane de euro", spune Plopeanu Stelian, directorul general al Prodpan Zalau.
Compania este unul dintre cei mai mari jucatori din morarit din Transilvania cu o capacitate zilnica de macinare de 400 de tone (102.000 de tone in 2004, circa 6% la nivel national) cu cele doua mori de la Zalau si Cluj, fiind un jucator prezent sI pe alte piete decat cea transilvana. Prodpan Zalau pregateste pentru anul viitor un proiect Sapard de 3,2 milioane de euro pentru modernizarea morii din Cluj. "Prin aceasta investitie, dorim sa devenim un jucator important pe piata de faina, tintind un loc intre primii cinci jucatori", spune Plopeanu. Noua linie de ambalare a fainii va avea o capacitate de 100 de tone/24 de ore.
Criza productie de grau de anul trecut a ridicat cifra de afaceri a companiilor din morarit si panificatie la 1,3 miliarde de euro, aproape dublu fata de anul anterior cand acest indicator s-a situat la 718 milioane de euro. Industria a fost afectata anul trecut de imprumuturile de grau de la Rezerva de Stat si mai ales de importurile masive de grau la preturi foarte mari, care au fost, de fapt, motorul dublarii afacerilor din morarit si panificatie. Productia de grau a scazut drastic anul trecut, pana la 2 milioane de tone, din cauza secetei, fata de circa 4-5 milioane in anii normali. 44% din consumul total de grau din 2003 de 3,6 milioane de tone a provenit din import. Anul acesta productia de grau a depasit conforme estimarilor oficiale 7 milioane de tone de grau, analistii apreciind ca dimensiunea acesteia va duce la o scadere a afacerilor din morarit sI panificatie.
Conform datelor furnizate de Rompan, in industrie au activat anul trecut circa 5.000 de agenti economici, din care un numar de doar 80 de societati asigura putin peste jumatate din necesarul Romaniei. Industria este foarte faramitata mai ales pe plan local, unde la nivelul unui judet se inregistreaza de regula intre unu si trei producatori mai mari care detin circa 30-40% din piata si alte cateva sute de mici producatori care acopera restul.
Prodpan Zalau este detinut de Szabolcs Gabona, un grup ungar cu afaceri in domeniul panificatiei sI moraritului in Ungaria, Slovacia, Ucraina si Serbia. Szabolcs Gabona mai detine in Romania Nutrisam Satu Mare care creste annual 30.000 de porci si produce circa 180.000 de tone de furaje animale. Nutrisam Satu Mare este unul din principalii jucatori din industria carnii de porc dupa americanii de la Smithfield care au preluat in aecst an pentru circa 33 de milioane de dolari majoritatea activelor fostului combinat ComTim Timisoara.
stelian.negrea@zf.ro