Companii

Zara si Movieplex investesc aproape 9 mil. euro in noul centru comercial Plaza

25.06.2004, 00:00 40

Cu magazinul de imbracaminte Zara si cinematograful multiplex Movieplex, cel de-al doilea mall bucurestean Plaza Romania a inchiriat deja peste 90% din spatiul de retail de care va dispune.
Noul mall, aflat in proprietatea grupului de origine turca Anchor Grup, va fi inaugurat in luna octombrie, desi proiectul initial a suferit mai multe ajustari menite sa cuprinda multiplexul si magazinul Zara, conform directorului general al Anchor Grup, Ali Ergun Ergen.
"Planurile originale pentru Plaza Romania aratau o cladire cu 30% mai mica decat cei 100.000 de metri patrati construiti pana in prezent. Din cauza cererilor de ultim moment, de a pune la dispozitie spatii mai mari fata de cele initiale, a trebuit sa refacem designul cladirii de cateva ori", a spus Ergen.
"A trebuit, de asemenea, sa extindem cladirea pentru a include cele 11 ecrane ale Movieplex, precum si pentru a reface, acum o luna, spatiul dedicat Zara. Toate aceste schimbari, largiri de spatii si imbunatatiri, au afectat drumul critic al constructiei si pentru un timp ne-am temut ca nu o sa putem deschide la timp", a mai spus seful Anchor Grup.
Magazinul Zara, marca proprietate a grupului spaniol Inditex, va intra prin franciza DGroup Holding, care functioneaza in Orientul Mijlociu si are sediul central in Liban.
In Romania, Zara va fi operata de firma Azali Trading SA, iar investitia se va ridica la cinci milioane de euro pentru un spatiu de 2.000 metri patrati.
"Ne asteptam ca vanzarile in primul an de activitate sa atinga cinci milioane de euro", a spus Dina Kustantini, directorul de resurse umane al DGroup, care a adaugat ca magazinul va miza doar pe promovarea "din gura-n gura" si nu pe campanii de publicitate.
Reprezentanta DGroup a mai spus ca politica de preturi va fi aceeasi cu cea practicata in toata lumea.
"Vrem ca toata lumea sa devina clientela noastra, nu targetam un public anume. In plus, romanilor le place sa se imbrace", a mai spus ea.
Aceleasi produse care se gasesc in magazinele de la New York si Paris, vor ajunge, in acelasi timp si la Bucuresti.
"Nu avem decat doua colectii anuale si nici unul din produsele noastre nu vor ramane in magazin de la un sezon la altul".
Magazinul va fi aprovizionat odata la doua saptamani, iar in cea mai mare parte produsele sunt fabricate in Spania.
Inditex opereaza alte opt marci de retail: Kiddy's, Class, Pull and Bear, Massino Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho si Zara Home.
Prezenta lor pe piata autohtona depinde insa de rezultatele Zara, a mentionat Kustantini.
La randul sau, reprezentantul multiplexului Movieplex a spus ca investitia companiei sale se ridica la 3,8 milioane de euro.
"Ne asteptam ca in primul an sa avem 1,2 milioane de intrari, iar veniturile vor veni, in proportie de 70% din vanzarea de bilete si restul din publicitate si standuri de vanzare", a spus directorul general Robert Longhi.
Movieplex va avea 2.600 de locuri si va include echipamente de ultima generatie.
Movieplex va mai avea si o sala VIP Executive Lounge, cu 44 de locuri, unde vor putea fi vizionate doar filme noi si premiere.
Romania este a doua tara unde Movieplex este prezenta, dupa Italia.
Longhi, care a lucrat pentru Warner Bros. si este unul din actionarii SC Movieplex Cinema SRL, a explicat ca intrarea pe plan local se datoreaza legaturilor bune pe care le-a avut cu reprezentantii grupului Anchor, potentialului ridicat al zonei, afinitatilor dintre cele doua tari si, nu in ultimul rand, al intrarii in UE in 2007.
"Vom concura Hollywood Multiplex prin faptul ca locatia unde se gaseste Plaza Romania este mai atractiva decat Bucuresti Mall, si credem chiar ca vom reusi sa atragem o parte din clientii acestora", a spus Longhi.
"Ne asteptam ca, prin prezenta noastra, piata totala din Bucuresti sa creasca la aproximativ trei milioane de vizionari, fata de 2,2 milioane in anul 2003" a mai spus el.
Ca si in cazul Zara, extinderea va depinde de rezultatele primului multiplex.
Plaza Romania va include peste 150 de magazine si peste 25 de restaurante, cafenele si baruri de zi.
claudia.covaci@zf.ro